Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Tiroida ta functioneaza corect? Un control virtual pentru tine!

Tiroida ta functioneaza corect? Un control virtual pentru tine!

Tiroida ta functioneaza corect? Un control virtual pentru tine!  – În România, numărul cazurilor de boli tiroidiene s-a triplat din 2010 până în 2016. Dacă în 2010 existau 35.439 de noi cazuri diagnosticate, în 2016 cifra a ajuns la 83.413 și, cu toate acestea, medicii atrag atenția că afecțiunile tiroidiene sunt mult mai frecvente în realitate la noi în țară.

♥ Gușa endemică apare atunci când tiroida încearcă să compenseze deficitul de iod și producția redusă de hormoni tiroidieni, mărindu-și volumul.

♥ 30-40% dintre pacienții care se prezintă la medicul endocrinolog au disfuncții ale glandei tiroide.

În mai 2019, la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon“ a fost lansată campania de conștientizare „Fețele ascunse ale disfuncțiilor tiroidiene“, care își propune să ajute oamenii să recunoască simptomele unei astfel de afecțiuni, să îi convingă să meargă la medic și, mai ales, să nu întrerupă niciodată din proprie inițiativă tratamentul prescris (nici pentru că se simt mai bine și consideră tratamentul inutil, nici în caz de efecte secundare, căci dozele pot fi ajustate, pentru a deveni eficiente).

De ce apar și cum se manifestă bolile de tiroidă

Există o serie întreagă de factori care atacă tiroida: noxe, fum de țigară, stres, anumite infecții. Totodată, deficitul de iod (în prezența căruia se sintetizează hormonii tiroidieni T3 și T4) poate duce la inflamarea tiroidei. Atunci când apar disfuncții ale acestei glande, echilibrul întregului organism este afectat. Anumite simptome, precum senzația de nod în gât, pielea uscată, părul subțire și casant, sunt prezente și în caz de hipotiroidie, și în caz de hipertiroidie, dar există și alte semnale care să te trimită la medic.

Verificarea funcției tiroidiene se face prin câteva analize, decontate de Casa Națională de asigurări de sănătate (cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist): TSH, T3, T4, ATPO. La acestea se adaugă ecografia tiroidiană. Dintre nodulii descoperiți ecografic, doar 5% sunt cancere tiroidiene, însă cu cât sunt depistați mai devreme, cu atât mai ușor previi complicațiile.

Principalele disfuncții tiroidiene

► HIPERTIROIDISMUL
Este o afecțiune caracterizată printr-o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni în sânge. În acest caz metabolismul fiind accelerat, printre simptome se numără: slăbire fără motiv, palpitații, transpirații, nervozitate, agitație, tremor al mâinilor, slăbiciune musculară.
► HIPOTIROIDISMUL
Este caracterizat prin scăderea numărului de hormoni tiroidieni în sânge. Această deficiență duce la încetinirea metabolismului și poate favoriza retenția de apă, îngrășarea, edemele. Alte simptome: oboseală persistentă fără motiv, apatie, tulburări de memorie și concentrare, căderea părului, dificultate de a tolera frigul, ciclu menstrual neregulat, infertilitate, depresie.
► TIROIDITA AUTOIMUNĂ
Atunci când corpul produce anticorpi care atacă tiroida, suferi de tiroidită autoimună. În stadiile incipiente, nu necesită tratament, dar când tiroida nu mai produce o cantitate adecvată de hormoni, iar nivelul de TSH este afectat, pacientul are nevoie de hormoni tiroidieni, pentru a evita instalarea hipotiroidiei.

Ne-a povestit mai multe despre tiroidita autoimună (Hashimoto) Dr. Raluca Trifănescu, medic primar endocrinolog „C.I. Parhon“: „Bolile tiroidiene autoimune sunt mai frecvente în țările cu aport normal sau crescut de iod și la pacienții care au cazuri de boli autoimune în familie. Pacienții cu tiroidită Hashimoto trebuie să repete TSH-ul la fiecare 6 luni, existând riscul de complicații, de exemplu insuficiență a glandelor suprarenale (care se manifestă prin hiperpigmentare a pielii, oboseală accentuată) sau de alte boli autoimune manifestate simultan.

Acești pacienți au și un risc mai mare de cancer tiroidian, iar intoleranța la gluten este, de asemenea, mai mare la pacienții cu tiroidită autoimună. În privința alimentației, trebuie să evite excesul de iod: să nu abuzeze de sare (în cantități normale, sarea nu pune niciun pericol), să evite peștele oceanic, fructele de mare, unele medicamente sau expectorante, substanțele de contrast folosite pentru diverse investigații, spirulina, betadina.“

Te îngrași de la tiroidă?

Să dai vina pe glandă pentru îngrășare este de mult o modă. Într-adevăr, în caz de hipotiroidie poți acumula câteva kilograme în lipsa tratamentului, dar este vorba de o îngrășare nesemnificativă (2-3 kilograme).

Se pare că doar 5% dintre cazurile de obezitate au legătură cu funcția tiroidei. Prin urmare, e o situație rară cea în care te îngrași pentru că tiroida nu funcționează bine. Unii pacienți se confruntă cu problema asta după tiroidectomie, dar este o situație temporară, până la reglarea dozei de hormoni tiroidieni, administrată ca tratament substitutiv.

Când este necesar să te operezi

Extirparea chirurgicală a tiroidei se numește tiroidectomie în termeni medicali. Poate fi parțială sau totală și este recomandată în cazul existenței unor noduli cu creștere rapidă sau dacă, în urma puncției tiroidiene, se constată că nodulii au potențial de a fi maligni. După operație, tratamentul cu hormoni tiroidieni trebuie urmat toată viața și diferă în funcție de cauza extirpării tiroidei (gușă polinodulară, cancer tiroidian, boala Basedow-Graves).

Tratamente naturale pentru tiroidă

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist în medicină de familie, apifitoterapie, biorezonanță și iridologie, Medica RD Esthetic (www.drconstantinaruxandra.ro) ne-a explicat cum ne putem ajuta în mod natural tiroida:

„Extractele naturale sunt de un real ajutor pentru calmarea simptomelor și reglare hormonală în diferite afecțiuni ale glandei tiroide (hipo și hipertiroidism, tiroidită autoimună), în completarea tratamentului alopat. Cu o singură condiție: ca această terapie naturală să fie recomandată și supravegheată de un medic specialist apifitoterapeut.

⇒ În cazul tiroiditei autoimune, este foarte important să reducem stresul, să reducem consumul de gluten, de alimente procesate și zahăr.
Ca suplimente, putem lua: enzime vegetale (bromelaină, papaină cu rol antiinflamator), Ashwagandha, ganoderma, noni, minerale (seleniu, zinc, mangan); vitamina D3; curcumină, cu rol puternic antiinflamator.

⇒ În cazul persoanelor care au o funcție tiroidiană încetinită (hipotiroidism), sunt de evitat: legume crude de tip varză, broccoli, sparanghel, conopidă, napi, ridichi și muștar, zaharuri.
Dintre remediile naturale, sunt utile extractul de ovăz și de orz, urzică, păpădie, merișoare; polen; seleniu, cupru, mangan, zinc; resveratrol cu seleniu; ashwagandha; L-tirozina naturală; tinctură de sânziene; frunze de nuc; ceai de crețișoară, coada-calului, salvie; extract de muguri de mesteacăn pufos, extract din sevă de mesteacăn.

⇒ În cazul persoanelor cu o hiperfuncție tiroidiană (hipertiroidism), trebuie evitate excitantele (cofeină, alcool), zahărul, alimentele bogate în iod (pește, fructe de mare), sare iodată, soia și derivate, mezeluri, gălbenuș.
Se pot consuma suc de orz verde, de aloe, noni; lavandă, ceai de roiniță, coada-șoricelului, ghimpe, ulei de cătină; tinctură de sânziene; extract din mlădițe de păducel și muguri de călin.“

TESTIMONIAL ADRIANA TUREA, JURNALIST, TIROIDECTOMIE

„În cazul meu, indicația a fost de operație, pentru că pe unul dintre lobi aveam un nodul mare, cu risc de transformare în malign. Au extirpat toată tiroida, iar la biopsie a ieșit un microcarcinom, suficient de mic încât nu am avut nevoie de iod radioactiv. Medicul mi-a spus că am venit la timp. Imediat după operație m-am simțit foarte bine, vioaie, veselă, totuși două săptămâni nu aveam voie să fac prea mult efort, să las capul pe spate… Au urmat două luni în care aveam stări ușor depresive, poftă mare de mâncare, în special de dulce. Acum nivelul de hormoni s-a reglat, fac sport, mă simt bine și mă bucur de viață.“

Citeste si:

Articol aparut in revista Sanatatea de azi
TEXT: Andreea Cohuț.
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns