
Cu adevărat boală tăcută, tiroidita Hashimoto se manifestă rareori prin simptome evidente. Cu toate că atacă tiroida, nu este o afecțiune a glandelor.
De fapt, este o boală autoimună ce se manifestă prin agresarea organismului de către propriul sistem imunitar, care se dereglează și atacă, în situaţia de față, celulele tiroidiene pentru a le distruge şi a le elimina. Prin urmare, la nivelul tiroidei apare un proces continuu de inflamare care, nedepistat, poate duce la distrugerea glandei.
Cum ajungi să te îmbolnăvești
S-a constatat că există o predispoziţie genetică, dar şi factori declanşatori precum:
- vaccinarea
- traumele emoţionale majore sau repetate
- naşterea
- anumite infecţii virale, precum virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul, virusurile hepatitice B sau C
- consumul crescut de iod.
Tiroidita Hashimoto afectează cu precădere femeile de vârstă medie, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale formării guşii (creştere în volum a glandei tiroide) şi hipotiroidismului, motiv pentru care este percepută drept boală a glandei tiroide.
Cum afli că ai boala
Este o boală care se diagnostichează greu. Chiar şi atunci când simptomele indică o dereglare a tiroidei, se recurge doar la o palpare şi se cere dozarea hormonală (TSH şi FT4). Dacă acestea sunt în regulă, se poate trece pe lângă diagnostic. De aceea, la orice bănuială că ar fi vorba de tiroidita Hashimoto şi mai ales dacă această boală există în istoricul familial, e bine să ceri un examen complet: dozarea anticorpilor tiroidieni (anti-TPO şi anti-Tg), a hormonilor tiroidieni (TSH, FT4), ecografie tiroidiană (tiroida are aspect de „mâncat de molii“ sau de fagure de miere).
Ce se întâmplă dacă nu te tratezi
Tiroidita Hashimoto netratată duce la atrofia (micşorarea) glandei tiroide şi la apariţia hipotiroidismului. Cu alte cuvinte, glanda tiroidă nu mai secretă hormoni în cantitatea necesară. Fiind o boală autoimună, pot apărea afecțiuni precum vitiligo, psoriazis, poliartrita reumatoidă. Pacientul începe să ia în greutate (din pricina încetinirii funcţiilor metabolice) şi se pot dezvolta noduli care, în contextul tiroiditei Hashimoto, cel mai adesea sunt benigni. Această afecțiune se asociază (cu o incidenţă destul de mare) cu limfomul tiroidian, precum şi cu o eventuală malignitate. Aşadar, în afara guşii voluminoase, specifică tiroiditei Hashimoto avansate, e posibil să apară complicaţii precum angină, cardiopatie ischemică, depresie, limfom/carcinom tiroidian.
Cum te vindeci
În principiu, nu te vindeci, ci doar ţii boala sub control. Fiind vorba de o afectare a glandei tiroide, tratamentul cel mai la îndemână este medicaţia de substituție a hormonilor lipsă (T3 şi T4), însă inflamaţiile și procesele autoimune greu pot fi stăvilite. De asemenea, este important ca dieta (bogată în antioxidanţi şi acizi graşi omega 3) şi eventualele terapii alternative (homeopatie, acupunctură) să ţină în frâu procesele inflamatoare.
Articol preluat din ediția de martie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Thinkstock