Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Tocurile cresc odata cu criza

Tocurile cresc odata cu criza

Cu siguranta ai observat ca, in ultima vreme, tocurile sunt in continuu proces de crestere. Platforme imense si stiletto cu tocuri impozante au invadat magazinele, iar designerii si vedetetele nu se mai satura sa promoveze trendul incaltarilor ametitor de inalte. Cantareata Lady Gaga a purtat pantofii regretatului designer Alexander McQueen, cu tocuri de 30 cm, in videoclipul piesei „Bad Romance”, dupa ce trei modele profesioniste au refuzat sa-i poarte pe catwalk.

De unde aceasta brusca ascensiune a tocurilor? Ortopezii sunt de parere ca de vina este criza financiara. Elizabeth Semmelhack, autoarea cartii „Heights of Fashion: A History of the Elevated Shoe” („Inaltimile modei: Istoria pantofilor inalti”), a observat ca marimea tocurilor a crescut considerabil in timpul Marii Depresii din anii ’30, in perioada crizei uleiului din 1970 si in timpul expansiunii internetului, in anii 2000. Concluzia autoarei este ca, pe timp de criza, femeile recurg la escapismul prin tocuri. Si asta nu e tocmai bine, pentru ca, se stie, tocurile inalte provoaca dureri si probleme ale picioarelor.

Ortopezii ne avertizeaza ca tocurile mai mari de 5 cm pot fi periculoase, desi asta depinde si de stilul pantofilor, unii avand o forma mai buna si mai sanatoasa pentru picior decat altii. Recomandat e ca femeile sa poarte tocuri alternativ cu pantofi comozi – de exemplu, sa incalte incaltaminte cu talpa plata in drum spre serviciu sau spre clubul unde merg sa danseze.

Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la tocuri, ci doar sa mai reduci din timpul in care le porti. Ortopezii recomanda masajul picioarelor, utilizarea unei pungi de gheata (pentru a calma muschii) sau ridicarea picioarelor cu ajutorul unui prosop, timp de 15 secunde, de trei ori pe zi, la finalul zilei, pentru a intari muschii picioarelor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus