Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alimentație și diete > Top cele mai bune legume de toamna

Top cele mai bune legume de toamna

 

Indiferent cum priveşti pe primul loc în top cele mai bune legume de toamnă este dovleacul. Face parte din familia dovleceilor, este rezistent la frig şi se păstrează perfect proaspăt până la finele lui februarie. Dulce la gust dovleacul este o legumă delicioasă, care poate să fie prăjită, coaptă sau fiartă, care poate fi mâncată simplă sau adăugată că bază în preparate complicate. Este plin de fibre, este bogat în vitaminele A şi C, are beta-caroten şi magneziu din belşug. Este ideal în alimentaţia copiilor şi ideal în cadrul unei alimentaţii sănătoase toamnă.

Sfeclă roşie se află pe un binemeritat loc doi în top cele mai bune legume de toamnă. Sfeclă este cea mai bună sursă naturală de acid folic, dar şi o importantă sursă de fibre solubile şi antioxidanţi. Excepţional pentru stimularea sistemului imunitar este sucul de sfeclă combinat, sau nu, cu suc de portocală. Fiartă sau coaptă sfeclă îşi păstrează 80% din proprietăţile naturale, astfel că nu are voie să lipsească din cămară în această toamnă. Nu trebuie să rataţi borşul rusesc care se face cu sfeclă roşie, o delicatesă care o să aducă bună dispoziţie şi sănătate în familie.

Ţelină a prins locul trei în topul celor mai bune legume de toamnă, doar pentru că, într-un top nu pot există două locuri întâi. Ţelină este una din legumele pe care o avem la dispoztie tot anul, dar toamnă şi iarnă descoperim cu adevărat toate calităţile pe care această le-a primit de la mamă-natură. Ţelină are origini mediteraneene şi a fost cultivată în Europa din anii 100. Ţelină este o legumă populară care nu trebuie să lipsească din dietă indiferent dacă este vorba despre o dietă sănătoasă sau una care urmăreşte scăderea în greutate. Nu există mâncare în care ţelină să nu poate fi adăugată, este perfectă coaptă, este delicioasă sub formă de supă cremă, merge perfect în tocănite, iar frunzele verzi au o aromă inconfundabilă care face din orice mâncare un regal. Nu în ultimul rand ţelină este perfectă crudă în salate şi este o sursă minunată de vitamine şi minerale.

Ciupercile sălbatice au fost create pentru a ne aduce bucurie şi gust. Le ai la dispoziţie toată toamnă, şi chiar mai mult decât atât, până spre Crăciun şi chiar după dacă le cauţi în marile magazine. Cea mai bună variantă este să le cauţi în pieţele locale, provenite din crescătoriile de ciuperci. Ciuperci sălbatice sunt o sursă bună de proteine, fiind ideale în dietă vegetariană, dar şi o sursă preţioasă de minerale esenţiale, cum ar fi seleniu, cupru, potasiu şi fier. Ciuperci sălbatice se pot prepară în fel şi chip. Ideal este borşul de ciuperci şi tocăniţă, unde acesta îşi pun în valoare gustul şi inconfundabilă aromă. Nu trebuie uitat nici risotto, şi nici variantă preparării lor la cuptor. Cu toate acestea nimic nu este mai bun că o pălărie de ciupercă simplă prăjită în unt, alături de pâine prăjită!

Toate aceste legume sunt în piaţă, la dipoziţia ta de la finele lui septembrie, până la primavara. Ciupercile le găseşti toată iarna în marile magazine, sau în piaţă, uscate. Nu le ocoli! adaugă pe listă: morcovii, ceapa rosie, păstârnacul şi muraturile. Vor completa o dietă de toamnă-iarnă şi vor susţine necesarul de minerale şi vitamine.

Un stil de viaţă sănătos înseamnă să consumi fructe şi legume de sezon. Această face util un top al fructelor de toamnă, toate excelente surse de minerale şi vitamine esenţiale. Pentru o completă imagine citeşte şi “Top patru legume de toamnă”.

 

Comments

comments

Leave a Reply