
O umflătură moale, inestetică, ce apare în diverse părţi ale corpului sau chiar în zona feţei, lipomul nu-ţi pune sănătatea în pericol şi poate fi înlăturat aproape fără niciun risc.
La început seamănă cu o simplă denivelare de culoarea pielii, care poate creşte în dimensiuni într-un ritm de obicei lent (cele mai multe au în jur de 3 cm, uneori însă ajung la 10 cm). Nu simţi disconfort din cauza lui, poate doar o uşoară durere (mai ales dacă-l apeşi frecvent), însă capătă cu timpul un aspect deranjant, neplăcut la vedere, fie că se află în zona axilei, braţelor, spatelui, umerilor, abdomenului, pe coapse ori pe frunte. Cu atât mai neplăcut este dacă apar mai multe lipoame în aceeaşi zonă.
Niciun pericol?
Pentru că se dezvoltă independent de ţesuturile din jur, este considerat o tumoare; cu toate astea, apariţia unui lipom nu e motiv de îngrijorare. „Lipomul este cea mai frecventă tumoră benignă (necanceroasă) dezvoltată din ţesuturile moi, adică imediat sub piele. Lipoamele sunt formate din grăsime, cresc lent şi nu sunt dureroase. Pot apărea la orice vârstă, însă cel mai des afectaţi sunt adulţii. Lipoamele multiple (lipomatoză) afectează mai mult bărbaţii decât femeile“, spune specialistul nostru, dr. Andrei Stăncioiu.
Mergi la medic!
Diagnosticul îl pune medicul dermatolog, în urma examenului fizic (palpare), iar gravitatea unui lipom este aproape nulă. În cazul unei suspiciuni de tumoră malignă, se pot recomanda analize suplimentare, precum biopsie, RMN, CT. Preventiv, după extirpare, ţesutul este supus unui examen anatomopatologic pentru a se elimina orice suspiciune. „Lipoamele sunt tumori benigne, dar există totuşi un risc, scăzut ce-i drept, de malignizare, adică de transformare în cancer, în special la lipoamele vechi, de mari dimensiuni şi la cele care încep să crească într-un ritm accelerat“, explică dr. Andrei Stăncioiu.
Cum decurge intervenţia
Anestezia se face local, pacientul fiind conştient în timpul procedurii, care durează în jur de o jumătate de oră, în funcţie de poziţionarea şi dimensiunile tumorii. Intervenţia se face pe stomacul gol, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi sau, dacă apar mici complicaţii, sângerări sau suferă de afecţiuni cronice care necesită monitorizare, a doua zi.
Ce-i de făcut după intervenție
Pentru a stimula vindecarea şi regenerarea pielii, foloseşte o cremă cicatrizantă/reparatoare achiziţionată de la farmacie. Aplicată de două ori pe zi sau conform indicaţiilor medicului, te ajută să previi infecţiile (datorită efectului antibactetian), iar epiderma – să se refacă fără urme. De obicei, rămâne un semn aproape insesizabil. Efect calmant au şi preparatele pe bază de plante medicinale, precum cel de tătăneasă, gălbenele, gelul de aloe vera, bitterul suedez.
Alte tratamente… nu funcţionează
Nici dieta fără grăsimi, nici aplicaţiile cu plante sau argilă nu sunt eficiente în înlăturarea lipoamelor. Nici chiar intervenţiile laser nu reprezintă o soluţie de dorit, pentru că, deşi sunt mai comode pentru pacient şi rezultatul este mulţumitor pe moment, tumora se reface în cele mai multe situații.
Citește și:
6 afectiuni benigne ale sanului si cum sa le tratezi
Sanatatea e mai buna decat toate
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.3/22.01.2015
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay