
Ginkgo Biloba este un arbore care crește spontan în China și Japonia, ridicat la rang de copac al vieții pentru că, spun asiaticii, este singurul capabil să realizeze un echilibru perfect între cer și pământ.
Arborelui i se spune și „arborele pagodelor” datorită formei pe care o are, dar și „copacul lui Dumnezeu” datorită multiplelor sale calități.
Extractul de Ginkgo Biloba acționează rapid asupra circulației sângelui la nivel cerebral, dar și asupra celulelor nervoase, ajutându-ne să ne concentrăm mult mai bine, să fim mai atenți. De aceea, se poate spune că stimulează inteligența, mai ales la tineri, la vârstnici și la persoane cu maladia Alzheimer sau cu alte forme de demență.
Citește și: Stilul de viață nesănătos duce la apariția bolii Alzheimer
Prin activarea microcirculatiei cutanate și descongestionarea țesuturilor, ginkgo biloba accelerează cicatrizarea rănilor și reface integritatea tegumentelor în caz de edeme, varice, cuperoză (erupție de pete roșii), hemoroizi.
Are efecte vasodilatatoare, reduce presiunea arterială și riscul de infarct. Mai mult, flavonoidele din frunze împiedică oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe pereții arterelor, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom, care îngustează vasele de sânge. Flavonoidele exercită efecte anticanceroase, regeneratoare și fortifiante.
Inhibă factorul de activare a trombocitelor (elementele din sânge responsabile de formarea cheagurilor), ceea ce reduce tendința spre tromboze.
Administrarea de ginkgo femeilor ajunse la menopauză previne instalarea osteoporozei, a depresiei, a bolilor cardiovasculare. În plus, tratamentul cu ginkgo reduce riscul de cancer la sân la femeile care fac terapie de substituție cu hormoni estrogeni.
Protejează retina de procesele degenerative intervenite odată cu vârsta sau ca efect secundar al diabetului. Tratamentul are mai ales rol preventiv, dar sunt consemnate și cazuri în care a fost stopată, cu ajutorul sau, evoluția degenerescenței maculare și a retinopatiei diabetice.
Tinctura se recomandă în tulburări circulatorii cerebrale și periferice (stimularea irigării cerebrale, ischemie cerebrală, pierderea memoriei, boală Alzheimer, scleroză în plăci, amețeli, migrene, depresie psihică, reglarea circulației sangvine, vasodilatatie, tromboflebite, varice, ulcere varicoase), precum și în cancere, diabet zaharat, tulburări de auz și de vedere, îmbătrânire prematură.
Datorită flavonelor și terpenelor, frunzele de ginkgo au un puternic efect antioxidant, care încetinește îmbătrânirea țesuturilor, degenerarea ADN-ului și împiedică apariția celulelor maligne.
Capsulele sunt recomandate mai ales pentru îmbunătățirea fluxului sangvin cerebral.
Atenție la recomandări, pentru că dozele în exces pot provoca efecte secundare precum: dermatite, diaree, vomă și stări de neliniște. Nu se consumă seara (după ora 18:00), deoarece provoacă intensificarea activității cerebrale, cu efecte directe asupra somnului.
Cum se ia:
Infuzie: 10 g frunze uscate la 250 ml de apă clocotită; se lasă acoperit zece minute, se strecoară și se beau două căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele de dimineață și prânz, într-o cură de minimum trei luni.
Tinctură: în proporție 1:4, cu alcool 40˚, macerată timp de 10-14 zile; se iau de trei ori pe zi câte 30 de picături (adulți) și zece picături (copii 6-14 ani), în puțină apă sau suc natural.
Capsule: luate trei pe zi în funcție de vârstă (una la copii, două la tineri și trei la adulți), înainte de mese.
Citește și: Transformă-ți cafeaua într-o maxidoză de vitamine și antioxidanți
Sursă foto: iStock
Buna ziua,
As vrea sa stiu pentru problemele de menopauza cum este indicat sa-l luam: capsule sau tinctura.
Multumesc