
Dincolo de disputele despre cat de sanatos este laptele, este bine sa afli totul despre lapte. Ne place sau nu, il consideram sau nu sanatos, laptele face parte din dieta noastra, practic, dintodeauna. Calitatile lui nutritionale sunt numeroase, incontestabile, spun unii, in timp ce altii il condamna. Nu poate nega insa nimeni ca laptele este un aliment consumat pe scara foarte larga, ca atare sau in derivate din lapte, ca este esential in alimentatia copiilor, dar si in a adultilor.
Vorbim despre mai multe tipuri de lapte si spunem aproape totul despre lapte.
Laptele de vaca integral contine in proportie de 90% apa, 35-45 de grame de grasime, 50 de grame de zaharuri, respectiv lactoza, 35 de grame de materii azotate – caseina si proteine (sase grame intr-un litru de lapte) si noua grame de minerale (calciu, fosfor, potasiu), intr-un litru. Laptele de vaca contine fier, flor si zinc, dar si aproxomativ 50 de miligrame de sodiu (ceea ce este destul de mult!) in 100 de mililitri de lapte. La toate se adauga vitamine din grupul B, vitamina A si D.
Laptele de oaie este mai gras si are 75 de grame de grasime, 60 de grame de materii azotate si cantitati identice de minerale si saruri. Spre desosebire de precedentele tipuri de lapte, laptele de capra este cel mai alb lapte si contine in plus beta-caroten, pe care celelalte tipuri de lapte nu-l au.
Laptele, indiferent de tipul lui, este principala sursa de calciu pentru om. Asta in conditiile in care un adult are nevoie, zilnic, de 900 – 1200 de miligrame de calciu, pentru a preveni decalcifierea osoasa si osteoporoza.
Una din diferentele majore intre tipurile de lapte este numarul caloriilor, care variaza in functie de concentratia de grasimi. In 100 de mililitri de lapte integral sunt 65 de calorii, in cel partial degresat 48 de calorii, iar in cel fara grasimi 30 de calorii. Diferentele intre tipurile de lapte sunt de oridinul unitatilor.
Una din cele mai mari probleme legate de consumul de lapte este legata de intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Statistic, aceasta intoleranta la laptele de vaca (care este altceva decat intoleranta la lactoza) afecteaza 8% din fete si 15% din baietii cu varsta de pana la 15 ani. Manifestarile alergice apar in majoritatea cazurilor dupa varsta de doi ani. Acestia pot consuma lapte de capra sau oaie, de cele mai multe ori fara nici un fel de probleme.
A doua dificultate pe care o genereaza laptele este intoleranta la lactoza care se manifesta la toate tipurile de lapte si la unele din produsele derivate din lapte si inseamna incapacitatea tubului digestiv de a digera si asimila lactoza din lapte. Lactoza este un zahar pentru digestia caruia este necesara o enzima, numita lactaza, care lipseste din intesintul celor care au intoleranta la lactoza. Cei care au aceasta problema pot consuma catitati mici de lactate, dar manifesta neplaceri digestive la toate produsele care contin lapte, inclusiv la branzeturile fermentate.
Laptele de capra: este mai usor de digerat decat cel de vaca si contine proteine moleculare cu marimi diferite fata de cel de vaca. In schimb, contine la fel de mult calciu ca acesta si mai mult triptofan, un amino-acid esential.
Laptele crud este laptele care provine de la vaci, oi sau capre si nu este trecut prin procesul de pasteurizare, fiind consumat in forma sa naturala. Poate contine salmonela, E.coli, listeria si alte bacterii periculoase. Pasteurizarea este obligatorie pentru sterlizarea laptelui, cu atat mai mult cu cat acest proces nu modifica niciuna dintre proprietatile nutritionale ale acestuia.
Comnatariile si suspiciunile legate de partile negative ale laptelui vin de la calitatea acestuia, de la chimicalele pe care il contin, transferate din alimentele consumate de animale, de posibilele urme de antibiotice sau de excesul de hormoni. Cel mai bun lapte este cel provenit de la animale care traiesc in conditii normale, cat mai curate, care primesc hrana curata si care sunt ferite de stres. Una peste alta beneficiile pe care le aduce laptele sunt mult peste eventualele probleme pe care acesta le poate aduce. Oricum consumul mediu recomandat pentru un adult este de circa 500 de mililitri (lapte si derivate), asa ca riscurile sunt minime.
Citeste si care sunt principalele surse de lapte vegetal cum il prepari si care sunt calitatile acestora