
Sa fii trist nu este un lucru neobisnuit, dar sa fii trist zile-n sir si fara un motiv anume devine o problema al carei tratament nu e de amanat. Depresia poate fi cauzata de o situatie stresanta, de un necaz, de pierderea unei persoane dragi, dar are si cauze mai banale, precum tulburari hormonale, un dezechilibru al glandei tiroide, anemie, stres, oboseala sau menopauza. Lipsa banilor, divortul, teama de moarte sau de fi abandonat sunt veritabile surse de stres si pot duce usor spre depresie.
Victime de serviciu
Este extrem de des intalnita la toate categoriile de varsta, desi o cel mai tare mai expuse acestei afectiuni psihice sunt femeile intre 30 si 40 de ani. Depresia se vindeca destul de usor daca urmezi cu strictete tratamentul, oricare ar fi el, dar, netratata, poate imbraca forme grave, ajungandu-se chiar la sinucideri. De obicei, aceasta afectiune este tratata medicamentos si prin consiliere psihologica, insa terapiile alternative reprezinta o solutie buna si cu mult mai putine efecte adverse decat medicamentele. Daca tu (sau cineva drag tie), te confrunti cu depresia, iata cateva terapii la care se poate apela cu incredere.
Presopunctura
Este utila pentru diminuarea multor simptome fizice specifice depresiei. Potrivit medicinei chineze, depresia poate interveni cand anumite trairi si emotii sunt reprimate, spre exemplu furia sau sentimentul de vinovatie. Presopunctura ajuta la eliberarea energiilor blocate, ceea ce duce la sentimente de incredere si o mai buna intelegere a trairilor.
Se aplica o presiune constanta si ferma cu trei degete usor departate, din crestetul capului spre frunte. Dupa cateva secunde de presiune, se ia o pauza si apoi se aplica din nou presiune. Si tot asa, de 5-6 ori. Daca ti se pare mai la indemana, poti masa energic acea zona pentru a stimula punctele respective.
Acupunctura
Este un remediu util in tratarea depresiei. Ea echilibreaza fluxul energiei si sangelui in tot corpul, ceea ce poate ajuta la refacerea echilibrului energetic care e afectat in timpul depresiei. Stimularea punctelor de acupunctura duce la eliberarea endorfinelor, avand efect calmant. Daca depresia se manifesta si prin simptome fizice (dureri de cap, de stomac sau de spate), acupunctura poate fi, de asemenea, de ajutor. Insa, pentru acest gen de tratament, trebuie sa apelezi la un medic specializat in acupunctura.
Masajul
S-a dovedit ca exista legatura intre starile de anxietate si tensiunea musculara. Contracturile musculare cronice sunt asociate cu dezechilibre mentale si emotionale. Un masaj muscular de relaxare permite redistribuirea tensiunii musculare pe tot corpul si duce la imbunatatirea functionarii mintale.
Aromaterapia
Aceasta terapie este utila in formele usoare de depresie, iar pe cele cronice doar le reduce. Uleiurile esentiale folosite sunt foarte puternice si nu este indicat sa le aplici direct pe piele. Se pot adauga in ulei pentru masaj sau in apa de baie, dar nu mai mult de 3-4 picaturi pentru ca irita pielea. De asemenea, se pot folosi lampile de aromaterapie. Cele mai eficiente uleiuri sunt de busuioc, bergamota, cedru, grepfrut, lavanda, lamaie, iasomie, neroli, smirna, trandafir, lemn de santal, molid, portocal si ylang-ylang.
Biblioterapie
Este terapia prin lectura. Pentru cei care sufera de depresie, citirea cartilor motivationale (a celor cu invingatori) contribuie la recuperare. Alaturi de alte terapii si de psihoterapie, biblioterapia aduce rezultate bune si accelereaza procesul de vindecare. Studiile au aratat ca aceasta terapie s-a dovedit complementara cu tratamentele cu cele mai bune antidepresive.
Tehnici de respiratie
Cand te simti tensionat, respiratia este perturbata. Respiratia superficiala poate atrage dupa sine un dezechilibru emotional. Respiratia profunda creste aportul de oxigen si favorizeaza normalizarea ritmului cardiac, iar in ultima instanta, relaxeaza corpul si mintea. In tot acest timp, gandurile negative sunt inlocuite cu altele pozitive.
Iata un exercitiu foarte bun pentru o respiratie corecta! Stai intinsa pe podea, cu picioarele intinse si usor departate, cu bratele pe langa corp, dar fara sa-l atinga si cu palmele orientate in sus. Pune o mana pe abdomen si trage cat mai mult aer in piept, apoi expira, golind plamanii. Fii constienta cum coboara si cum se umfla abdomenul. Diferenta dintre cele doua puncte trebuie sa fie cat mai mare. Trage aer pe nas si elimina-l pe gura. Concentreaza-te pe respiratie, iar dupa cateva minute, gandeste-te daca mai simti muschii tensionati.
Dietoterapie
Starile de anxietate sunt legate si de anumite deficiente de vitamine si minerale. Prin urmare, specialistii recomanda o dieta bogata in vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, C, E si acid folic, calciu, crom, fier, zinc si omega 3.
Magnetoterapie
Terapia cu magneti este eficienta si in cazul depresiei. Stimularea electromagnetica a creierului are efecte benefice, marind nivelul de serotonina la fel ca Prozacul, dar e mai rapida decat acesta si lipsita de efecte secundare. Este nedureroasa si s-a dovedit eficienta la pacientii care au manifestat rezistenta la tratamentul cu medicamente. Initial, aceasta terapie a fost folosita de calugarii tibetani. Din pacate, ea trebuie efectuata de un specialist in terapii alternative.
Hidroterapia
Dusurile alternative reci/calde de doua ori pe zi au si ele efect benefic in cazul depresiei. Baile in mare sau in piscina sunt si ele terapeutice.
Sportul
Terapia prin miscare este si ea de ajutor. Qi-gong este o gimnastica usor de invatat si de practicat. Ea contribuie la relaxarea musculara si, in special, la cea psihica. Dansurile sportive, zumba si aerobicul sunt extraordinare pentru trup si suflet. Mersul pe bicicleta, pe role, tenisul si plimbarile lungi ajuta la cresterea energiei si a bunei dispozitii.
Cromoterapie
Rosul, portocaliul si galbenus sunt culori optimiste, care aduc energie si gandire pozitiva. Expunerea zilnica la aceste culori are valoare terapeutica. Priveste-le cate zece minute pe fiecare, de doua ori pe zi! Verdele si albastrul au proprietati linistitoare. Verdele padurii si albastrul cerului sunt doua alegeri benefice pentru relaxarea ochilor si a mintii. Toate aceste culori sunt utile si daca le alegi pentru colorarea peretilor, dar in variantele lor pale.
Meloterapie
Terapia prin sunete este extrem de eficienta in relaxarea psihicului. Cantecele de leagan, murmurul apei, valurile marii sau cantecul pasarilor sunt sunete linistitoare. In schimb, sunt de evitat melodiile triste, agresive sau incarcate emotional.