
Ai gingiile umflate și îți sângerează când te speli pe dinți ori te supără aftele? De cele mai multe ori, igiena și remediile naturale sunt soluțiile acestor probleme.
Puțini dintre noi se pot lăuda că n-au avut niciodată afte, un abces dentar, o durere de dinți sau o inflamație a gingiei însoțită de sângerări. Banale sau, dimpotrivă, serioase, toate aceste neplăceri bucale sunt în primul rând supărătoare prin durerea pe care o provoacă. Plantele, uleiurile esențiale și alte ingrediente binefăcătoare din farmacia naturii te ajută să le învingi.
Gingii inflamate
Gingiile sunt roșii, inflamate, sensibile și sângerează când te speli pe dinți? Asta înseamnă că suferi de gingivită. Cauza este placa dentară, o depunere lipicioasă și albicioasă pe dinți și gingii, care conține foarte multe bacterii și se formează din cauza igienei bucale precare. Inflamarea și iritarea gingiei sunt favorizate și de alți factori: o proteză prost adaptată, sarcina, alimentația săracă în vitamine, diabetul, slăbirea imunității, fumatul.
Remedii
Regula de aur: spală-te obligatoriu pe dinți dimineața și seara, iar în timpul zilei, clătește-ți bine gura după fiecare masă.
Iată o rețetă eficientă împotriva inflamației și sângerărilor gingivale: amestecă 50 g de frunze de salvie (efect antiseptic) cu 50 g de frunze de mur (acțiune astringentă). Pune două linguri din acest amestec în 250 ml de apă rece și fierbe licoarea două minute. Ia de pe foc, lasă la infuzat zece minute, apoi strecoară și adaugă zece picături de suc de lămâie (calmează durerea și întărește gingiile). Clătește-ți gura cu acest ceai de 1-2 ori pe zi, după ce te-ai spălat pe dinți.
Coada-calului are efect antihemoragic, este remineralizantă și previne apariția cariilor. Planta uscată se macină până se obține o pudră fină. Pune puțină pudră pe periuță și spală-te pe dinți.
Fă gargară de 3-4 ori pe zi cu decoct din rădăcină de cerențel (două linguri de plantă la 250 ml de apă).
Afte
Aftele sunt mici leziuni rotunde, de culoare alb-gălbuie, cu marginile roșii, ce pot apărea pe limbă, pe interiorul obrajilor sau buzelor, pe gingii. În general, leziunile se vindecă de la sine în 7-14 zile, dar între timp îți poți alina disconfortul cu leacuri naturale.
Remedii
Clătește-ți gura de 3-4 ori pe zi cu o soluție salină: o jumătate de linguriță de sare la o cană de apă călduță.
Tot ca apă de gură poți folosi infuzia de mușețel (două lingurițe de flori la 200 ml de apă clocotită).
Pentru calmarea durerilor, înainte de fiecare masă tamponează aftele cu o soluție de bicarbonat de sodiu (o linguriță la un pahar de apă) sau cu glicerină boraxată.
Aplică pe leziuni, de patru ori pe zi, un gel pe bază de aloe vera sau fă gargară cu 1-3 linguri de suc de aloe vera.
Abces dentar
O bună igienă dentară presupune perierea regulată și corectă a dinților. Și totuși, neplăceri precum carii, abces dentar ori sensibilitate la cald sau la rece a dinților pot apărea la oricare dintre noi. Bineînțeles că vizita la dentist este indispensabilă. Până atunci însă, poți lua măsuri de calmare a durerii.
Remedii
Mestecă de 3-4 ori pe zi câte o bucățică de propolis natural (doar purificat). Propolisul este un excelent antibiotic și antiseptic.
Pune pe obrazul umflat o cataplasmă rece, groasă (1-2 cm) de argilă verde, învelită în tifon și fixeaz-o cu o fașă, eșarfă etc. Înlocuiește cataplasma la fiecare trei ore până dispare durerea.
Tonic activ și puternic antiseptic, uleiul esențial de cuișoare calmează durerea pentru mai multă vreme. Pune 2 picături de ulei esențial de cuișoare pe un cub de zahăr. Suge câte un cubuleț de trei ori pe zi.
Parodontoză
Gingivita netratată duce la parodontoză, o infecție bacteriană serioasă ce atacă gingiile și oasele care susțin dinții: gingiile se retrag, osul se resoarbe, dinții devin mobili. Dacă nu se iau măsuri, se ajunge la pierderea dinților. Ce ajută?
Remedii
Igiena e secretul. Spală-te pe dinți dimineața și seara (obligatoriu și seara!) și folosește ața dentară zilnic.
Cumpără-ți un irigator (duș) bucal – ajută enorm la tratarea parodontozei. În fiecare zi fă un duș bucal cu o soluție de apă caldă (cât de caldă suporți) și sare (o linguriță la fiecare 200 ml de apă).
Clătește-ți gura de 2-3 ori pe zi cu infuzie de salvie, care are efecte antibacteriene.
Aloe vera are multe proprietăți vindecătoare. Aplică puțin gel natural de aloe vera pe deget și masează zona afectată.
Masează-ți zilnic gingiile cu puțin ulei de cocos, un excelent antimicrobian.
E bine să știi
La femei, gingiile sunt extrem de sensibile la modificările hormonale. În timpul sarcinii și al menstruațiilor, riscul de gingivită crește, deci trebuie acordată o mai mare atenție igienei dentare.
Fumatul modifică flora bucală și accentuează formarea tartrului. Dacă fumezi, du-te la dentist cel puțin o dată la 6 luni pentru detartraj.
Cu cât consumi mai multe dulciuri, cu atât mai mare e riscul să suferi de gingivită sau parodontită. Zahărul în exces scade secreția de salivă (cea care distruge mare parte a bacteriilor din gură) și inhibă acțiunea celulelor sangvine albe care combat infecția.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.2/15.01.2015
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay