
Doar o clipă de neatenţie şi te-ai ales cu o lovitură, o căzătură ori o arsură. De cele mai multe ori, nu au urmări serioase ori cine ştie ce complicaţii, însă pe moment sunt extrem de dureroase și-ți dau o senzaţie de care cu siguranţă vrei să scapi cât mai repede.
Zilnic suntem expuşi riscului de a suferi minore vătămări corporale ori de a ne confrunta cu un disconfort fizic. Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele, de ce este atât de puternică durerea resimţită şi ce să faci în aceste momente neplăcute.
Muşcatul limbii
Oricine se poate confrunta cu un asemenea traumatism, de cele mai multe ori în timp ce mănâncă, dar şi când vorbeşte sau în timpul unei căderi accidentale, situaţii în care ţesuturile foarte sensibile ale limbii nimeresc între dinţii foarte strânşi ca urmare a presiunii unora asupra altora. Dacă se ajunge ca prin muşcarea limbii să fie secţionată artera linguală (se întâmplă extrem de rar), urmarea poate fi fatală din cauza unei foarte mari pierderi de sânge. Din fericire, rareori îşi fac apa-riţia câteva picături de sânge, fiind vorba doar de o traumă minoră, trecătoare. Chiar şi aşa stând lucrurile, simpla strangulare a ţesuturilor sensibile ale limbii, înţesate de terminaţii nervoase, îţi umple ochii de lacrimi. De durere, fireşte.
De ce doare. Trei dintre cei mai puternici muşchi ai corpului se află în cavitatea bucală. E vorba de aşa-zişii muşchi masticatori, care exercită o puternică forţă de apăsare asupra dinţilor.
Ce să faci. Apasă cu putere pe locul muşcăturii pentru a opri sângerarea şi a atenua durerea. Folosește un bandaj steril, dacă ai la îndemână, ori o batistă curată. Dacă nu este posibil, lipeşte limba de cerul gurii şi apasă cu putere, menţinând-o astfel câteva minute. Ar fi de ajutor să ţii în gură un cub de gheaţă pentru a reduce durerea şi a opri eventuala sângerare. Dacă muşcătura a produs o rană, fă gargară cu apă salină, fiindcă distruge bacteriile şi accelerează cicatrizarea. Nu te impacienta, în majoritatea cazurilor rana se vindecă în 2-3 zile!
Lovitură în cot
Este una dintre cele mai neplăcute senzaţii, iar durerea pe care o provoacă e descrisă de mulţi precum un şoc electric.
De ce doare. Nu este exclus ca, atunci când te loveşti în cot, să te gândeşti că, din cauza durerii puternice și săgetătoare, ţi s-a rupt vreun os. Nu, nu este fractură! Durerea nu-i localizată în ţesutul osos, ci la nivelul unuia din cei trei nervi care se întind de la gât până la degetele mâinilor, nervul ulnar. De obicei, traiectoria lui e printre oase, dar, când mâna este îndoită, între el şi obiectul ce provoacă lovitura se află doar pielea şi un strat subţire de grăsime și tocmai de aceea nervul ulnar este foarte vulnerabil.
Ce să faci. E posibil să fii tentată să îţi alini cotul mângâindu-l. Asta însă nu te ajută deloc. Pentru a scăpa de durere, întinde şi îndoaie mâna din cot de câteva ori. Astfel, reduci presiunea asupra nervului ulnar şi facilitezi circulaţia sangvină în ţesuturile învecinate.
Tăietură la deget
În bucătărie, în grădină, la birou, oriunde se poate întâmpla să te tai la un deget cu un cuţit, o foarfecă, un fir de iarbă ori o coală de hârtie. O întâmplare nu doar neplăcută, ci şi foarte dureroasă.
De ce doare. Vârfurile degetelor au mai multe terminaţii nervoase decât orice altă parte a corpului. Asta toc-mai pentru a putea să executăm operaţii complexe şi de mare fineţe. Din acelaşi motiv, sunt foarte sensibile la orice vătămare.
Ce să faci. Spală locul afectat cu apă rece şi săpun. Dacă rana este adâncă, aplică pe ea un cub de gheaţă pentru câteva minute, după care acoperă cu un plasture.
Lovirea degetului mare de la picior
Durerea resimțită este foarte puternică. Fiind mai lung decât celelalte, degetul mare este mai expus și vulnerabil în faţa traumatismelor.
De ce doare. În degetele mari de la picioare, există o multitudine de terminaţii nervoase, dar puţin ţesut muscular şi adipos care s-ar putea opune unei eventuale loviri, amortizând-o. Apoi, fiind mai lung decât celelalte degete, el preia toată forţa impactului, iar pentru că aceasta se exercită asupra unei suprafeţe mici şi foarte sensibile, durerea este extrem de puternică.
Ce să faci. Pentru a reduce senzaţia de durere, masează imediat degetul chiar în zona unde a fost lovit.
Opărire cu apă fierbinte sau aburi
O clipă de neatenţie şi te-a atins un strop de apă fiartă sau un val de aburi de sub capacul ridicat în grabă de pe o oală aflată de ceva timp pe plita încinsă.
De ce doare. La contactul cu o temperatură ridicată, celulele pielii încep să se descompună. Dacă procesul nu este întrerupt imediat, acţiunea distrugătoare înaintează înspre interior, afectând şi muşchii, şi vasele sangvine.
Ce să faci. E foarte important să stopezi imediat impactul. Pentru asta, trebuie să eliberezi zona afectată de haine, în cazul în care este acoperită, şi s-o ții sub un jet de apă rece sau s-o introduci într-un vas cu apă rece. În caz de arsură puternică, atunci când e afectată o mare parte din suprafaţa pielii, prezintă-te cât mai repede la serviciul medical de urgenţă! Dacă ai suferit o arsură uşoară, usucă cu grijă suprafaţa afectată, după care aplică un unguent cu efect calmant, iar pentru atenuarea durerii, ia un analgezic. În niciun caz nu trata arsura cu iod, alcool sau ulei!
Crampe musculare
Spasmul muscular (o contracţie involuntară a unui muşchi scheletic) poate fi simptomul deshidratării, suprasolicitării musculare, scăderii nivelului electroliţilor din sânge – altfel spus, deficit de magneziu, sodiu, potasiu, calciu.
De ce doare. Contracţia involuntară a muşchilor (de regulă, la nivelul degetelor de la picioare) îi face să se scurteze şi să se răsucească, acţiune prin care se exercită o presiune asupra tendonului, ţesutul care leagă muşchiul de os. Această presiune provoacă durere.
Ce să faci. Apasă pur şi simplu pe locul dureros. Cu cât mai tare, cu atât mai bine. În felul acesta, contracţia musculară slăbeşte şi spasmul trece mai repede. Imediat ce durerea a dispărut, ca spasmul să nu se repete, ar fi bine să întinzi muşchiul din zona res-pectivă în direcţia opusă celei în care se contractă. Dacă e vorba de crampe la nivelul degetelor de la picioare – de altfel, cele mai frecvente –, ridică-te şi stai un timp pe vârfuri, ba chiar fă câţiva paşi ţinând degetele în această poziţie.
Citește și:
10 remedii contra durerilor de cap
De ce apar durerile in gat si cum le tratezi
Bagajul emotional, vinovat de dureri
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.44/05.11.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com