Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Tribunalul alimentelor: în favoarea cui înclină balanța?

Tribunalul alimentelor: în favoarea cui înclină balanța?

Când vine vorba de dietă, nu-i deloc uşor să pui un verdict pentru care să bagi mâna-n foc. Părerile sunt împărţite, iar lucrurile nu sunt aproape niciodată albe sau negre. Să vedem în favoarea cui înclină balanţa!

Tot mai multe bucate, chiar dintre cele pe vremuri ridicate-n slăvi pentru cât de sănătoase sunt, au ajuns puse la zid de medici sau nutriţionişti şi, deseori pe nedrept, au căzut în dizgraţie. Dar oare sunt ele atât de vinovate cum se spune sau atât de nevinovate precum le credem?

Lapte

Încă de pe vremea când erai copil şi-ţi petreceai vacanţele de vară la bunici ştii că laptele de vacă înseamnă sănătate curată: e plin de calciu, te ajută să creşti mare, întăreşte oasele şi dinţii. Există însă studii recente care demonstrează că poate fi periculos în special pentru copii, favorizând alergiile, tulburările hormonale şi digestive, bolile autoimune, obezitatea, ba chiar şi cancerul, gazele abdominale şi diareea fiind doar câteva dintre efectele secundare. Hrana văcuţelor este adesea contaminată cu antibiotice şi hormoni, plus că laptele nu are un conţinut echilibrat de vitamine D şi K. Dacă ai o sursă sigură de lapte, de la vaci crescute la ţară şi hrănite pe pajişti, atunci poţi să-l consumi, dar nicidecum alături de cereale, combinaţia fiind total contraindicată. Și ţine minte: nu depăşi trei pahare pe săptămână! De preferat este laptele vegetal, precum cel de migdale. Necesarul de calciu ţi-l poţi acoperi şi din alte surse: nuci, seminţe, smochine, prune, fructe de pădure, legume cu funze verzi, apă minerală.

Conserve

Ne ferim cât putem de conserve, preferând produsele cât mai proaspete şi naturale. Sunt însă nu doar foarte utile când nu avem alimentul proaspăt la-ndemână,  ci şi foarte sănătoase! Conservele de peşte (sardine, macrou, ton) în suc propriu sau în ulei de măsline, cele de legume (mazăre, porumb, sparanghel) fără adaos de zahăr sau borcanele cu delicatese puse chiar de tine pentru iarnă pot fi incluse în cea mai sănătoasă dietă! La cumpărături, citeşte etichetele şi evită tot ce conţine adaos de zahăr (spre exemplu compoturile).

Cafea

Cu condiţia să nu bei mai mult de două, trei ceşcuţe pe zi, cafeaua nu dăunează nicicum  organismului, ci dimpotrivă! Doar cantităţile mari pot afecta nivelul de calciu din organism şi trebuie evitate de hipertensivi.

Paste

Chiar şi regina legumelor, broccoli, devine hipercalorică alături de brânzeturi şi de sosuri grele! La fel se întâmplă cu pastele. Alege-le pe cele din făină integrală sau preparăle chiar tu acasă, iar când le găteşti, foloseşte suc proaspăt de roşii, busuioc, cimbru, usturoi, ciuperci, vin şi alte ingrediente aromate şi sănătoase! Astfel nu dai greş.

Sucuri de fructe

Dacă sunt preparate din fructul proaspăt stors, te întrebi care-ar fi vina lor?! Ei bine, conţin multe zaharuri şi multe calorii, dar nu şi fibrele pe care le găseşti în fruct. Iar cum gustul bun te îndeamnă să le bei ca pe apă, rişti să te îngraşi, să-ţi crească glicemia ori trigliceridele.

Murături

Puse la murat în oţet sau în saramură, castraveţii, gogoşarii, varza, conopida, gogonelele sunt foarte bune pentru digestie şi fac minuni mai ales dacă sunt consumate după mesele bogate în grăsimi. Evită-le doar dacă ai probleme cu tensiunea (din cauza sării pe care o conţin) sau dacă suferi de ulcer sau hiperaciditate (oţetul nu-ţi face bine deloc)!

Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns