
Cu un set de bază de analize sangvine suntem cu toții datori în fiecare an. Glicemia, colesterolul și trigliceridele sunt printre cele care trebuie verificate neapărat, fiind indicatori importanți ai stării noastre de sănătate. Valorile optime ale trigliceridelor trebuie să fie sub 100 mg/dl!
Se spune că suntem ceea ce mâncăm, iar zicala nu este departe de adevăr. Orice calorie ajunsă în organism din alimentație, rămasă neconsumată prin activitățile fizice zilnice, se va transforma în grăsime. Acestea sunt trigliceridele. Ele sunt depozitate în țesuturi pentru a fi folosite mai târziu, la nevoie, așa cum furnica din fabulă face provizii prețioase pentru iarnă.
Extrem de importante pentru sănătatea organismului câtă vreme sunt prezente în limite normale, trigliceridele, la fel precum colesterolul, pot reprezenta un factor-cheie de apariție a aterosclerozei când cresc nepermis de mult: riscul de infarct sau accident vascular cerebral devine uriaș prin blocarea arterelor.
De ce cresc trigliceridele?
Există, așa cum am stabilit deja, o legătură directă între hrană și valorile pe care ajung să le aibă trigliceridele. Cea mai comună cauză a creșterii acestora o reprezintă alimentele bogate în zaharuri, grăsimi sau carbohidrați simpli, mai ales când sunt asociate cu lipsa efortului fizic. La fel ca la colesterol, factorii genetici joacă un rol important, astfel că unii pacienți pot moșteni de la părinți această predispoziție.
Citește și: 5 mituri despre grăsimi și colesterol
Cu toții trebuie să știm că atât trigliceridele, cât și colesterolul sunt grăsimi, însă rolul lor în organism este diferit: primele sunt responsabile de furnizarea de energie, în vreme ce ultimele contribuie la formarea unor celule noi (de exemplu, celule nervoase). Dacă analizele relevă un nivel crescut al ambelor tipuri de grăsimi, e posibil să suferi de o tulburare a metabolismului lipidic, situație în care schimbarea dietei trebuie să fie completată cu alte măsuri.
Valorile pot scădea fără medicamente
Înainte de intervenția medicului și prescrierea unui plan de tratament (uneori e nevoie de statine, grupă de medicamente care se administrează pentru scăderea colesterolului), în puterea fiecăruia stă normalizarea valorilor prin metode extrem de simple, care constau în schimbarea stilului de viață:
- includerea în alimentație a carbohidraților complecși (leguminoase, cereale integrale, fructe) în locul celor simpli (alimente bogate în zahăr, făinoase). S-a observat că o dietă săracă în carbohidrați are ca rezultat normalizarea cifrelor trigliceridelor. Cerealele integrale și fructele cu conținut ridicat de fibre au puterea de a reduce absorbția zahărului și a grăsimilor în intestinul gros. Rezultatul? Analizele vor arăta impecabil;
- înlocuirea grăsimilor saturate de proveniență animală și a celor trans, care provin din alimente procesate industrial (mezeluri, semipreparate, fast-food), cu grăsimi mononesaturate sau polinesaturate, care se găsesc în carnea de pește gras, ulei de măsline, avocado sau nuci;
- diminuarea consumului de alcool – în exces, duce la creșterea trigliceridelor, a riscului de diabet și hipertensiune;
- mesele trebuie să fie regulate, evitându-se astfel înfometarea și dezechilibrele alimentare, deoarece ele cresc riscul de apariție a rezistenței la insulină, de dereglare a valorii glucozei și, prin asociere, a trigliceridelor.
Cum ar trebui să arate meniul unei persoane care află că trigliceridele sale se află în grupa de risc? Ne-a ajutat cu această întrebare Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă.
O valoare mărită a trigliceridelor se corectează destul de rapid, într-o perioadă de ordinul zilelor, prin limitarea consumului de grăsimi și zaharuri simple din alimentația curentă. Astfel, o persoană a cărei valoare a trigliceridelor depășește 150 mg/dl trebuie să-și impună un regim în care se reduce aportul de dulciuri și băuturi îndulcite, alcool, dar și de pâine (mai ales albă), paste făinoase, biscuiți și alte produse de patiserie. Concomitent, se vor reduce grăsimile de orice fel: uleiuri, unt, smântână, maioneză, margarină, carne grasă, brânzeturi grase, ouă.
Regimul alimentar trebuie construit astfel încât să aibă la bază legume și verdețuri, fructe (dar nu prea multe), carne slabă, pește, ulei de măsline (cu măsură), cereale integrale. Acest gen de regim este cunoscut ca „dietă mediteraneeană“ și reprezintă cea mai sigură abordare pentru scăderea nivelului trigliceridelor, dar și al colesterolului.
Articol preluat din Sănătatea de azi, ediția de mai 2020, care poate fi citită în format electronic AICI.
Autor: Georgiana Dobrescu
Sursă foto: iStock