
- TRUC: supa inainte de masa
Trucul ei este vechi de cand lumea, dar da rezultate. Ca sa nu fie tentata sa manance prea multe feluri de mancare, Angelina Jolie isi tempereaza apetitul cu un bol sanatos de… supa de legume. Senzatia de satietate se instaleaza imediat si o impiedica sa manance peste masura la restul mesei.
Parerea specialistului
Bogata in fibre si in apa, supa este un mijloc excelent de a „aplana” pofta de mancare, plus ca furnizeaza organismului vitamine si minerale necesare pentru digestie si diureza. Supa poate fi inlocuita din cand in cand – sau atunci cand nu ai posibilitatea sa o gatesti – cu un mar. Trebuie doar sa-l mananci cu 20 de minute inainte de masa, pentru ca pectina pe care o contine sa aiba timp sa „taie” din foame.
Restrictii
Este o strategie care se potriveste oricarui anotimp – iarna, mananci supa calda, vara o poti lasa sa se raceasca. Conditia este sa alegi supe usoare, fara rantasuri sau sosuri grase, fara lapte integral, smantana, cartofi sau branzeturi. De asemenea, pranzul nu trebuie sa se rezume doar la supa, deoarece nu este atat de satioasa incat sa nu ti se faca foame in urmatoarea ora.
- TRUC: migdale pe post de gustari
Credeai ca semintelele contin prea multe calorii, pentru ca sunt uleioase? Cindy Crawford ne contrazice. In fiecare dupa-masa, supermodelul – care la 42 de ani arata ca pe vremea cand defila in costume de baie pe podium – rontaie cate un pumn de migdale, ca sa nu fie tentata sa manance intre mese.
Parerea specialistului
Migdalele contin lipide si acizi grasi (faimosii Omega-3 si 6) care sunt extrem de benefici pentru organism, in special pentru sanatatea unghiilor, a parului si a pielii. Vitaminele (E), fibrele si mineralele (mai ales magneziu si potasiu) sunt si ele furnizate organismului odata cu migdalele. Deci in niciun caz, ele nu trebuie evitate. Bine, nici consumate in exces: un pumn de migdale mancate in jurul orei 17.00 te ajuta sa rezisti fara sa mananci altceva pana la ora cinei.
Restrictii
Intr-o alimentatie sanatoasa, niciun aliment nu este interzis. Grasimile bune sunt obligatorii pentru a avea un organism sanatos. Totusi, ai grija ca la cina sa nu consumi alimente grase si bogate in lipide. Limiteaza-te, de exemplu, la un mar si lactate degresate.
- TRUC: fructe la micul dejun
Claudia Schiffer – si ea supermodel de succes si mama cu un corp incredibil la cei 38 de ani ai ei – nu se atinge la micul dejun de traditionala paine prajita, sau de tartinele cu unt si dulceata, sau de omleta… In schimb, farfuria ei este plina dimineata cu diferite sortimente de fructe. Nu numai ca aportul lor energetic este foarte mare, dar fructele sunt bogate in vitamine si intaresc imunitatea corpului.
Parerea specialistului
Micul dejun cu fructe este simplu de preparat, te incarca de energie pana la ora pranzului si, de asemenea, mentine prospetimea pielii. In fructe, gasesti vitamine, antioxidanti, minerale, proteine, lipide (nuci, migdale), calciu (portocale, smochine uscate) si glucide; practic, ele iti furnizeaza tot ceea ce ii trebuie organismului tau pentru a incepe ziua in forta.
Restrictii
Trebuie sa ai grija ca fructele mancate dimineata sa echivaleze ca aport energetic cu un mic dejun format din iaurt + un fruct + un produs pe baza de cereale. Este bine sa combini fructele proaspete, cu cele uscate si conservate.
- TRUC: cereale in loc de pranz
Generatia fetelor petrecarete si bogate de la Hollywood, in frunte cu Paris Hilton si Lindsay Lohan, au ajuns sa inlocuiasca pranzul sau cina cu un bol de cereale integrale amestecate cu iaurt. Este rapid, foarte putin caloric si tine de foame la o sesiune de shopping sau de dansat.Parerea specialistului
Cerealele integrale sunt ideale ca sa te saturi repede cu putine calorii si pun in miscare tranzitul intestinal lenes – de aici, abdomenul plat. Partea proasta este ca ele nu reprezinta o masa in sine; sunt ideale pentru micul dejun sau ca gustare. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca aceste cereale sunt bogate in sare si pot duce la retentie de lichide sau chiar la aparitia aspectului de coaja de portocala pe piele.
Restrictii
Inlocuind pranzul sau cina cu un bol de cereale, deschizi larg usa carentelor. Pentru a fi sanatos, organismul are nevoie de o alimentatie diversificata, de la fructe si legume, la cereale si carne, de la proteine, glucide, lipide, la grasimi bune. Or, cerealele singure nu-ti pot oferi toate acestea. Nimic nu trebuie lasat pe dinafara, dar trebuie sa stii in ce cantitate si cand sa mananci fiecare tip de aliment.