Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Trucuri pentru arderea caloriilor

Trucuri pentru arderea caloriilor

Vrei să slăbeşti fără să ţii o dietă drastică? Da, e posibil şi chiar mult mai uşor decât crezi. Câteva mici modificări în alimentaţie şi stilul de viaţă te vor ajuta să te debarasezi de povara kilogramelor în plus.

Te-ai săturat să te înfometezi, fără a reuşi să slăbeşti? Şi de exerciţiile fizice extenuante, ce nu reuşesc să încline acul cântarului în sensul dorit? Există soluţii mai puţin frustrante, mai uşor de pus în practică. Esenţial este să le iei drept reguli și, ca atare, să le respecţi, transformându-le în rutină zilnică.

Nu te înfometa!

Înfometarea e una din cele mai mari greşeli pe care le poţi face când vrei să slăbeşti, efectul ei putând fi chiar opus celui dorit. Pentru o bună funcţionare, organismul are nevoie în fiecare zi de o anumită cantitate de calorii şi nutrienţi. Dacă i-o refuzi, el trece automat pe starea de „supravieţuire“, încetinind arderea caloriilor, pentru a le păstra ca rezervă. Și cum altfel dacă nu sub formă de grăsime?! Poate părea un paradox, dar, ca să slăbeşti, trebuie să mănânci.

Mănâncă puţin şi des!

Este de fapt principala condiţie a multor reţete de slăbit. Pentru a digera alimentele, organismul consumă până la 10% din calorii. E de preferat să-ţi împarţi hrana zilnică în mai multe porţii – trei mese principale şi două gustări. Cea mai consistentă masă ar fi bine să fie dimineața, la micul dejun, iar celelalte să nu depăşească 200-250 de calorii. În felul acesta, pe lângă faptul că îi asiguri organismului necesarul zilnic, ţii sub control atât glicemia, cât şi senzaţia de foame. În plus, creşti rata metabolică. Și încă un aspect important: respectă orele de masă!

Nu uita să bei apă!

Principalul ingredient în procesele metabolice este apa, o cantitate prea mică a acesteia încetinindu-le. Într-o asemenea situaţie, „preocuparea“ stringentă a ficatului este, printre altele, refacerea rezervelor de lichide din organism, nicidecum arderea grăsimilor. Apoi, pe lângă antrenarea în procesele metabolice a grăsimilor şi eliminarea toxinelor, apa are şi darul de a inhiba pofta de mâncare, mai ales dacă bei câte un pahar cu o jumătate de oră înainte de masă.

Cina, luată cât mai devreme

Cu cel puţin 4-5 ore înainte de culcare. Altfel, alimentele pe care le consumi înainte de culcare nu au timp să fie asimilate şi se depozitează pe unde nu te aştepţi şi, cu siguranţă, nu doreşti.

Dormi suficient!

Oricât de ciudat ar părea, cu cât dormi mai puţin, cu atât acumulezi mai multe kilograme. Lipsa de somn determină organismul să secrete mai puţină leptină, un hormon care reglează pofta de mâncare şi metabolismul, dar mai multă grelină, hormon ce stimulează apetitul. Altfel spus, în timpul unui somn profund, odihnitor se slăbeşte, întrucât hormonii sintetizaţi ajută la arderea grăsimilor şi reducerea apetitului.

Bea ceai verde!

Frunzele nefermentate de ceai verde sunt bogate în polifenoli. Polifenolul este un ingredient bioactiv care stimulează activarea enzimelor ce dizolvă depozitele de grăsime, accelerând astfel metabolismul. Într-o cantitate apreciabilă se găseşte în ceaiurile
oolong (cunoscute şi sub denumirea de wulong), fapt ce le face să fie cel mai des indicate în dietele de slăbit. Ideal ar fi ca pe parcursul unei zile să bei câteva ceşti de ceai verde, de preferinţă cald, nu rece, cea de dimineaţă putând înlocui cu succes cafeaua.

Mergi mult pe jos!

Coboară cu o staţie mai devreme din autobuzul cu care mergi la serviciu sau te întorci acasă şi străbate restul distanţei pe jos. Apoi, ori de câte ori ai ocazia, ieşi la plimbare. Pe lângă faptul că te relaxează, o jumătate de oră de mers pe jos te scapă, fără mare efort, chiar şi de 60 de calorii.

Răsfaţă-te cu citrice!

Toate citricele, în special grep-frutul, inclus în multe diete de slăbit, contribuie la arderea caloriilor. În general, porţia zilnică de vitamina C, un veritabil inamic al grăsimilor, ar trebui să fie de circa 75 mg, ½ grepfrut conţinând 44 mg. Şi apa plată cu lămâie, atât de indicată în cursul antrenamentelor, contribuie la accelerarea metabolismului, la topirea grăsimilor.

Mănâncă mere!

Se consideră că un măr pe zi poate ţine greutatea sub control. Merele conţin pectină, o substanţă care limitează cantitatea de grăsimi pe care o asimilează organismul, motiv pentru care sunt incluse în dieta pentru combaterea obe-zităţii. Se recomandă „zile de mere“, în care se mănâncă un kilogram din aceste fructe. Indicat este să le mănânci cu tot cu coajă, astfel fiind uşor laxative şi absorbante ale toxinelor şi microorganismelor de la nivelul intestinului, eventual şi cu sâmburi, care conţin iod. Pe lângă toate acestea, mâncând vreo câteva mere, te sim-ţi sătulă ore bune.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/26.06.2014.

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns