
Deși am depăsit granițele sistemului solar și am desfăcut atomul în bucățele, trăim într-un univers de mituri și, culmea, ne plac. Este utilă demolarea lor, inclusiv a celor despre trupul femeii în care chiar și femeile cred.
Antibioticele nu anulează efectele pilulelor contraceptive. Mitul este atât de general răspândit încât există chiar și mulți medici care cred asta. Indiferent de alte variabile, pilulele contraceptive pot să dea greș în 1% din cazuri – rată de eșec care rămâne neschimbată indiferent dacă o femeie ia sau nu antibiotice și indiferent de tipul acestora. Se pare că există un sâmbure de adevăr. Un singur antibiotic – rifampin, prescris numai împotriva tuberculozei are ca efect reducerea nivelul hormonilor antisarcină stimulați de pilulele anticoncepționale, dar nu este o certitudine dacă efectul său este suficient de pregnant pentru a mări riscul de sarcină.
Femeile au nevoie de mai mult somn. O serie de studii au arătat că femeile care dorm cinci ore sau mai puțin pe noapte, întâmpină un risc dublu de a suferi de hipertensiune prin comparație cu femeile care dorm cel puțin 7 ore în fiecare noapte. Cum în rândul bărbaților nu a fost identificată o relație similară s-a dedus că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. În fapt, din punct d evedere a nevoi de somn și femeile și bărbații au nevoie de aproape același număr d eore de somn pentru a se menține sănătoși. Diferențele vin din faptul că rezistența femeilor este ceva mai mică decât a bărbaților, de unde și mitul că femeile au nevoie de mai mult somn.
Menopauza produce scăderea drastică a libidoului. Fals! Un studiu detaliat asupra obiceiurilor sexuale ale oamenilor, coordonat în 1994 de sociologul Edward Laumann de la Universitatea din Chicago, ajungea la concluzia că aproximativ jumătate dintre femeile între 50 și 59 de ani întrețineau relații sexuale de mai multe ori pe lună, ceea ce implică faptul că nu există nicio legătură directă între menopauză și libidou. Cu alte cuvinte una-i una, alta-i alta și nu există nici o legătură reală între ele.
O femeie nu poate rămâne însărcinată în timpul menstruației. În realitate se poate. Șansele sunt mici, dar se poate. Organismul femeii este conceput pentru un unic scop: să facă copii! Deși există o probabilitate redusă ca o femeie să rămână însărcinată în timp ce se află la menstruație, atunci când este vorba de sarcină nimic nu este imposibil. Explicația stă în faptul că odată ce lichidul seminal a pătruns în organismul femeii, spermatozoizii pot aștepta chiar și o săptămână oportunitatea apariției unui ovul. Ovulația se poate produce la puțin timp după sau chiar în perioada de sângerare a ciclului menstrual, deschizând oportunitatea fecundării în cazul întreținerii de relații sexuale neprotejate. Metoda contraceptivă a calendarului este cea care dă cele mai mari rateuri, dintre toate, tocmai pentru ca spermatozoizii sunt foarte încăpățânați în a-și atinge scopul.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos