Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Tusea, în fel și chip

Tusea, în fel și chip

Nelipsită în sezonul rece, tusea este de mai multe feluri și are diverse cauze.

Este cel mai comun dintre toate simptomele tractului respirator. Găsești în cele ce urmează tipuri de tuse frecventă, câteva caracteristici și remediile potrivite pentru fiecare.

Tuse uscată

Este cea mai obositoare formă de tuse și apare în urma iritării uneia sau mai multor zone ale tractului respirator (trahee, bronhii, faringe, esofag). Face parte din arsenalul de simptome al unei viroze respiratorii de natură virală sau bacteriană, dar poate fi și o manifestare a unor afecțiuni pulmonare ori un semn de avertizare a unor boli ale copilăriei, precum rujeola. Tusea seacă mai poate fi provocată de expunerea la fum, praf sau alte substanțe iritante. Senzația că te gâdilă permanent gâtul și accesele repetate de tuse te trezesc din somn și sunt extrem de obositoare.

|Cum o tratezi: tusea persistentă își are leacul în ceaiurile de cimbrișor, lumânărică, ciuboțica-cucului, iarbă-mare. O calmezi și cu siropuri pe bază de pătlagină și cimbru, care calmează iritația, contribuie la fluidificarea mucusului bronșic, dezinfectează și elimină disconfortul. Capsulele cu ulei esențial de eucalipt au, de asemenea, proprietăți balsamice și antitusive.

Tuse productivă

Este umedă, fiind urmată de expectorație cu mucus. Se­crețiile de pe tractul respirator indică etapa de încheiere a unei viroze, dar și prezența unor procese inflamatorii la nivel bronhopulmonar, fiind semn de astm sau bronșită cronică.

|Cum o tratezi: tusea productivă nu trebuie suprimată, ea fiind un mijloc de apărare al organismului, întrucât permite eliminarea reziduurilor. Siropurile pe bază de mure, coacăze sau muguri de pin normalizează secreția de mucus și au efect imunostimulator. Când însă tusea umedă este însoțită de febră mare, durere în piept, secreții cu sânge sau colorate în verde, mergi la un consult ORL.

Tuse alergică

Este cea pe care o numim măgărească din cauza sunetului specific. Apare de obicei în bronșite, laringite, pneumopatii virale sau ca reacție alergică după contactul cu iritanți sau inhalarea unor corpi străini. Se însoțește de strănut, febră ușoară și rinoree. Copiii mici, până în 5 ani, mai au o astfel de tuse, ca urmare a inflamației gâtului provocate de o infecție microbiană sau virală (adenoidită).

|Cum o tratezi: medicul poate recomanda antibiotice, în funcție de gravitate, precum și medicamente antitusive pentru a favoriza expectorația. Dintre remediile naturiste, ceaiul de cireșe sălbatice și sucul de ceapă grăbesc recuperarea.

Tuse reziduală

Este o formă de tuse fără expectorație, care se prelungește mult după ce răceala sau viroza au trecut. Potrivit specialiștilor, aceasta poate dura chiar și trei săptămâni, perioadă în care alternează acalmia cu episoadele zgomotoase. Este cauzată de iritațiile produse la nivelul bronhiilor, care se vindecă mai greu, mai ales dacă fumezi sau te expui la substanțe iritante. Sinuzita și astmul bronșic sunt alte cauze care pot agrava acest tip de tuse.

|Cum o tratezi: e nevoie de timp ca aceasta să dispară, de obicei se întâmplă în circa zece zile. În cazul unor complicații bacteriene sau pulmonare, doar specialistul îți oferă tratamentul. Pentru ameliorare, se recomandă siropul de muguri de brad, ceaiul de leuștean (îndulcit cu miere) sau săculețul cu sare pe care îl încălzești și îl ții pe piept.

Tuse cardiacă

Este un tip de tuse seacă ce se manifestă ca unic simptom în insuficiență cardiacă, anevrism ori în boli ale pericardului. Cardiacii pot suferi și de tuse productivă, când cauza este un edem pulmonar acut, care poate deveni un risc major.
Și unele medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale pot declanșa tusea cardiacă, dar aceasta dispare după întreruperea tratamentului. În general, tusea cardiacă se manifestă în crize îndelungate, cu dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii și senzație de sufocare mai ales noaptea, în poziția culcat.

|Cum o tratezi: că este neproductivă sau cu expectorație și fără alte simptome specifice răcelii, ambele feluri de tuse cardiacă sunt un semnal de alarmă și trebuie tratate de medicul cardiolog, care poate prescrie, după caz, diuretice, antitusive, vasodilatatoare, precum și reducerea sării, evitarea stresului, adoptarea unei diete echilibrate și exerciții fizice.

Ce poți să mănânci

Mai greu cu pofta de mâncare când spasmele de tuse nu-ți dau pace! Lichidele sunt hidratante, dar și liniștitoare. Un amestec de suc de mere și miere este emolient, la fel sucurile de legume calde,  piureurile de fructe sau cartofi, supa-cremă de rădăcinoase sau cea de pui, foarte nutritivă. Când „nu prea intră nimic, un iaurt la temperatura camerei este o gustare potrivită.

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns