
Utilizat de secole în Asia și Europa, datorită numeroaselor avantaje aduse sănătății și frumuseții, uleiul de cătină câștigă și la noi în popularitate.
Cătina-albă este o plantă nutritivă și medicinală remarcabilă. Utilizarea acesteia pentru proprietățile sale terapeutice datează încă din antichitate, când era folosită pentru a trata probleme ale pielii, tulburări cardiovasculare sau digestive, inflamații ale plămânilor, dar și menstruația neregulată sau dureroasă. Fructele de cătină, din care se extrage uleiul, conțin nu mai puțin de 200 de nutrienți prețioși, între care acizi grași esențiali (omega 3, 6, 7 și 9), cheratină, stearină, vitaminele A și E.
Mai multă vitamina C
Cercetătorii au atribuit principalele proprietăți curative ale cătinii bogăției în antioxidanți și acizi grași esențiali. Concentrația de vitamina C, de pildă, este de 30 de ori mai mare decât a portocalei și de cinci ori mai mare decât a kiwi. Conținutul său de vitamina E îl depășește pe al grâului sau al porumbului, iar uleiul din pulpa fructelor conține prețiosul și rarul acid palmitic (omega 7).
Piele fină și păr superb
Uleiul de cătină este bogat în acizi grași care îi conferă o mare putere de regenerare celulară, vindecare și protecție. În plus, boabele și frunzele de cătină conțin o cantitate impresionantă de ingrediente active antiinflamatoare (iar procesul inflamator este recunoscut ca un factor agravant în majoritatea problemelor dermatologice). Uleiul se folosește în special pe răni, arsuri și iritații, având rol cicatrizant şi acţiune regeneratoare a ţesuturilor, eficiența rapidă fiind confirmată de fiecare dată. Conținutul de omega 7, un acid gras care se găsește în doar două specii de plante: cătina-albă și nuca-de-Macadamia, îl recomandă pentru masajul anticelulitic. Contribuie de asemenea la regenerarea părului, curăță scalpul de impurități și sebum și hrănește firele de păr și, datorită conținutului ridicat de vitamine, uleiul de cătină te poate ajuta să ai unghii mai sănătoase și mai puternice.
Mod de utilizare: eczeme, acnee, herpes, psoriazis – aplicații de 2-3 ori pe zi cu ulei de cătină (prin ungere cu un tampon de vată). Pentru masaj, se poate folosi ca atare sau adăugat în crema de corp obișnuită.
Uleiul are efect preventiv și curativ asupra bolilor cauzate de radiații sau UV, de aceea, a fost utilizat pentru a trata multe victime ale dezastrului nuclear de la Cernobîl, în 1986.
Campion al vitalității
Vitamina C stimulează sistemul imunitar, în timp ce vitamina E reduce riscul de infecție. Uleiul de cătină e important și în perioada de convalescență. Este foarte important să continui tratamentul cu remedii naturiste pentru că de acest lucru depind calitatea recuperării complete și evitarea riscului de recidivă sau de apariție a complicațiilor. Uleiul de cătină se utilizează pentru prevenirea inflamației mucoaselor (gură, nas, urechi).
Mod de utilizare: pentru stimularea sistemului imunitar, se iau 30-40 de picături de ulei de cătină pe zi, simplu sau cu puțină miere sau pâine (nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează o peliculă). O cură durează minimum 14 zile.
Tratamentul ulcerului
Uleiul de cătină crește activitatea secretoare a stomacului și normalizează rolul celulelor pancreasului, îmbunătățind funcția digestivă a organismului. Administrat regulat înainte de mese, normalizează tranzitul intestinal pentru că acizii grași polinesaturați stimulează regenerarea celulelor din intestin, făcându-l mai flexibil, ceea ce ajută la prevenirea constipației. Uleiul de cătină îmbunătățește metabolismul lipidelor (grăsimilor), deci poate fi folosit și în anumite diete de reducere a masei corporale.
Mod de utilizare: pentru tratarea problemelor gastrointestinale, e necesar să consulți medicul. Ocazional (constipație, detoxificare), folosește 20-30 de picături de ulei de cătină pe zi.
Uleiul de cătină stimulează regenerarea celulelor ficatului după o boală infecțioasă sau în urma utilizării pe termen lung a medicamentelor. Elimină mahmureala și sprijină detoxificarea rapidă a întregului organism.
Protecție cardiovasculară
Deoarece cătina e bogată în flavonoide cu efecte antioxidante, are un efect benefic asupra vâscozității sângelui și asupra funcției cardiace în general. Flavonoidele conținute în uleiul de cătină pot fi utile în hipertensiunea arterială, având totodată beneficiul că nu aduc efectele adverse ale medicamentelor hipotensoare convenționale. Uleiul crește colesterolul bun (HDL) și reduce oxidarea asociată cu colesterolul rău (LDL).
Mod de utilizare: pentru tratarea problemelor cardiovasculare, e necesar să consulți medicul.
Cătina este un stimulent imunitar puternic și de revitalizare, deoarece facilitează expectorația și tratează inflamațiile plămânilor. Prin abundența sa în acizi grași, uleiul este bine-venit persoanelor în vârstă.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/14.12.2017
Autor:Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay