
După vârsta de 40 de ani, începem să nu mai vedem bine de aproape. Vinovat e prezbitismul, o tulburare oculară care ne afectează pe toți la un moment dat.
Timpul trece și, chiar dacă nu vrem să recunoaștem, vine o vreme când nu mai putem citi literele mici. Nu doar lectura devine dificilă, ci toate activitățile care necesită o vedere bună de aproape ne creează probleme: când bagi ața în ac, coși, închizi lănțișorul, îți faci manichiura, te machiezi, formezi un număr pe telefonul mobil. Toate sunt semne că s-a instalat prezbitismul. Din fericire, problema are o soluție simplă: ochelarii.
Ni se întâmplă tuturor
Prezbitismul nu este nici boală, nici anomalie, ci un fenomen normal și natural pe care, din păcate, nu-l putem preveni ori vindeca. Această tulburare de vedere este consecința îmbătrânirii ochilor și toți ne confruntăm cu ea în jurul vârstei de 45 de ani. Dacă suferi deja de hipermetropie, prezbitismul și-ar putea face simțită prezența un pic mai devreme, iar dacă ai miopie, este posibil să fie nevoie de corecție pentru vederea de aproape ceva mai târziu, după 45 de ani.
Citește și: Mici greșeli care-ți strică ochii
De ce scade vederea
Ca să vedem clar imaginile din jur, de fiecare dată când ne îndreptăm privirea de la un obiect aflat la distanță către unul din apropiere, la nivelul ochilor are loc un proces automat de acomodare. Mai exact, mușchii responsabili cu acomodarea, modificând curbura cristalinului (parte a ochiului cu aspect transparent), permit formarea unei imagini clare pe retină.
Capacitatea de acomodare a ochiului se diminuează progresiv pe toată durata vieții. Această scădere se accelerează după 40 de ani, când cristalinul începe să-și piardă suplețea și nu mai reușește să-și modifice curbura cât ar trebui. Vestea bună este că prezbitismul nu afectează vederea de departe.
Primele semne
Ai constatat că descifrezi tot mai greu literele mici, în special când lumina este insuficientă? E semn că vederea de aproape a început să-ți slăbească. Distanța obișnuită pentru citit este de 30-40 cm, dar dacă ai împlinit deja 40 de ani, vei observa că, dacă ții cartea la această distanță, literele îți apar în ceață, iar pentru a vedea clar, ai tendința să îndepărtezi textul de ochi.
Citește și: Dacă ochii tăi ar vorbi…
La oftalmolog
Dacă petreci zilnic mult timp citind documente, dosare, texte sau dacă lucrezi la computer, nu vei avea încotro și va trebui să te adresezi oftalmologului la scurtă vreme după apariția primelor semne de disconfort vizual, fiindcă fără ochelari te vei descurca greu. În schimb, dacă slujba ta nu reclamă o excelentă vedere de aproape, poți amâna consultația o perioadă.
Medicul oftalmolog va stabili dioptriile de care ai nevoie. În general, începem prin a purta dioptrii de +0,50. Prezbitismul crește cu 0,50 dioptrii la 3-4 ani, astfel că, în jurul vârstei de 60-65 de ani, când se stabilizează, ajungem, de regulă, la dioptrii de +3.
Ce se întâmplă dacă alegi să nu porți ochelari? Ochii tăi vor avea de suferit? Nu. Și nici evoluția prezbitismului nu va fi încetinită sau accelerată, dar la un moment dat, vei avea nevoie de ochelari, pentru că nu-ți vei mai putea desfășura activitățile de zi cu zi.
Alege lentilele potrivite!
Iată pentru ce tip de lentile poți opta, fie că ai de corectat doar prezbitismul, fie că porți deja ochelari pentru un viciu de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism):
Lentile unifocale. Întreaga suprafață a lentilei are aceeași dioptrie. Sunt recomandate dacă nu ai probleme cu vederea de departe și ai nevoie de ochelari de apropiere doar ocazional (scris, citit, cusut, computer).
Lentile bifocale. Corectează atât vederea de aproape (în partea de jos a lentilei), cât și pe cea de departe (în partea de mijloc și de sus a lentilei). Sunt recomandate dacă deja porți ochelari de distanță (suferi de miopie). Dezavantajul este că vederea între 33 cm și 5 metri nu este clară.
Lentile progresive. Specialiștii sunt de părere că lentilele ideale sunt cele progresive, întrucât oferă confort vizual la orice distanță și pentru toate tipurile de activități. Cu astfel de lentile, vezi bine oricând, fără să fii nevoită să scoți sau să schimbi ochelarii când privești la distanțe diferite (de la aproape la distanță sau invers). Problema e că unele persoane nu se pot obișnui cu acest tip de lentile.
Nu vrei ochelari? Poți opta pentru lentile de contact progresive. Permit vederea la orice distanță, indiferent dacă ai sau nu alte tulburări de vedere în afara prezbitismului. Însă ai putea avea nevoie de câteva săptămâni ca să te acomodezi cu ele și există riscul să nu le tolerezi.
Citește și: Poartă lentilele de contact fără probleme!
Evită ochelarii gata făcuți!
Ochelarii de citit gata făcuți, care pot fi cumpărați din bazar ori supermarket, deși ieftini, sunt de evitat. Chiar dacă dioptriile lor corespund defectului tău vizual (presupunând că ai aceleași dioptrii la ambii ochi), trebuie respectați și alți parametri: distanța pupilară, înălțimea pupilară, reglarea ramei la nivelul nasului și urechilor etc. Ca să te bucuri de un confort vizual maxim, ar fi mai bine să-ți faci ochelarii într-un centru de optică autorizat.
Soluții chirurgicale
Prezbitismul se poate corecta prin operație cu laser, dar ochii sunt tratați diferit, astfel încât cu un ochi să fie posibilă vederea la distanță, iar cu celălalt, de aproape. Această metodă de corectare nu este însă acceptată de prea multe persoane.
Metoda chirurgicală cel mai utilizată în prezbitism presupune înlocuirea cristalinului cu unul artificial, multifocal. Persoanele care, în afară de prezbitism, au alt defect de vedere pot opta pentru un cristalin multifocal personalizat – astfel, nu mai au nevoie de ochelari nici pentru distanță, nici pentru apropiere.
Citește și: Machiajul impus de ochelari
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/13.11.2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: Thinkstock