Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Viroza, raceala sau gripa. Tu stii ce ai?

Viroza, raceala sau gripa. Tu stii ce ai?

Sezonul rece și-a intrat de ceva vreme în drepturi, iar afecțiunile respiratorii au devenit și ele o constantă a vieții noastre, mai ales dacă avem un sistem imunitar slăbit.

Nu mulți știu să facă diferența între o răceală banală și o viroză sau gripă. Tocmai de aceea, în perioada cuprinsă între toamnă și primăvară, cabinetele medicale sunt pline de pacienți care caută vindecare pentru afecțiuni ale sistemului respirator. O bună informare pe această temă nu doar că face treaba medicului mult mai ușoară, dar ne și ferește de complicații serioase. Bunăoară, care sunt diferențele între o răceală sau viroză și gripă?

Răceala sau viroza, același lucru

Este o infecție a tractului respirator superior cauzată de un virus care se transmite foarte ușor, mai ales în colectivități. Copiii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cel mai des afectați de aceasta. 
Una dintre cauzele care contribuie la răspândirea și contractarea virusului care o provoacă (de fapt, există mai bine de 200 de virusuri vinovate de apariția răcelii) este faptul că toamna și iarna petrecem mai mult timp în spații închise, iar aerul cald din încăpere usucă mucoasa nazală, făcând-o ineficientă în fața microbilor.

Cum se manifestă

De regulă, după 2-3 zile de la contactul cu virusul, apar primele semne de boală, care includ secreții nazale abundente și apoase, congestie nazală, dureri în gât, strănut, stare de oboseală, ochi înlăcrimați și durere de cap, vâjâitul specific de care se plâng cei mai mulți bolnavi.

Tratamentul nu face minuni!

O vorbă din popor spune că o răceală netratată trece în șapte zile, în vreme ce una pentru care iei medicamente se vindecă într-o săptămână. Bunăoară, nu există un tratament-minune pentru a grăbi vindecarea, ci doar preparate care vor atenua simptomele. Așadar, pentru descongestionare nazală se vor folosi picături, nu mai mult de 4-5 zile, iar pentru calmarea durerilor de cap, preparate cu acetaminofen sau ibuprofen.

Odihna și o bună hidratare sunt bine-venite, la fel inhalarea vaporilor de infuzie de mușețel sau salvie.

Complicațiile pot fi severe

Episoadele virale sunt extrem de numeroase de-a lungul unui an, mai ales în cazul celor mici. Așa se face că un adult se poate chinui cu  viroza de 5-6 ori pe an, în vreme ce un copil se poate îmbolnăvi și de 8-10 ori în 12 luni. De vină este sistemul său imunitar, aflat în formare până pe la vârsta de șase ani. Din fericire, o răceală banală trece fără să lase urme. Există însă situații când sensul în care ea se propagă (ascendent sau descendent) duce

la apariția altor probleme:

  • Laringită – inflamația afectează mucoasa laringiană, ducând la răgușeală sau chiar la pierderea vocii.
  • Faringită – este cea mai comună dintre inflamațiile descendente. Se manifestă prin senzație de gât uscat și dureri la înghițit.
  • Traheobronșită – mucoasele bronhice și traheale se inflamează, fapt ce duce la apariția tusei expectorante și a durerilor în piept.

O viroză tratată incorect poate avea urmări și mai serioase. În plus, dacă virusului deja existent în organism i se adaugă o suprainfectare cu o bacterie, situația se complică. Pot apărea afecțiuni de tipul otitei, pneumoniei sau chiar sinuzitei, care trebuie tratate cu antibiotice, ineficiente însă în cazul unei infecții virale.

ATENȚIE!

Mâinile murdare sunt cea mai comună cale de contractare a virusului. Odată pătruns în organism, acesta se înmulțește cu o viteză uimitoare.

Gripa este periculoasă

Cu totul altfel stau lucrurile în cazul influenzei, cum i se mai spune gripei. Deși cei mai mulți dintre noi o confundă cu răceala, trebuie stabilit de la bun început că ele nu sunt unul și același lucru. Afecțiunea este cauzată tot de un virus, diferit însă de cel care provoacă virozele, care se transmite foarte ușor de la o persoană infectată prin secrețiile respiratorii. Una dintre particularitățile virusului gripal e faptul că suferă numeroase modificări și mutații, făcând imposibilă eradicarea lui. Tocmai de aceea a existat de-a lungul anilor o serie de pandemii (pandemia de gripă aviară sau porcină) care au pus pe jar întregul glob.

Simptome diferite

Semnele care anunță debutul bolii nu trebuie confundate cu ale unei viroze respiratorii. Starea de rău general, durerile musculare și de oase, febra și cefaleea ar trebui să ne trimită imediat cu gândul la gripă. Acestor simptome

li se adaugă faringita severă, fotofobia și starea de oboseală accentuată. Boala are o evoluție bruscă și poate avea chiar manifestări mai severe în cazul bătrânilor, al copiilor și al persoanelor cu imunitate foarte scăzută. Așa se explică acele situații când un pacient diagnosticat tardiv cu gripă care suferă complicații chiar pierde lupta cu boala.

Repausul, obligatoriu

Când nu există o evoluție mult mai gravă a gripei, tratamentul ce poate fi urmat este asemănător cu cel recomandat în răceală. Nu trebuie administrate antibiotice deoarece sunt ineficiente. Aceste produse se recomandă numai în cazul unei suprainfectări bacteriene. Analgezicele pentru calmarea durerilor musculare sau a migrenelor și antipireticele pentru scăderea temperaturii sunt singurul tratament la care poate apela un bolnav de gripă. Odihna și hidratarea corespunzătoare sunt foarte importante în toată această perioadă.

Nu există vaccin care să protejeze împotriva răcelii. Există preparate, care se administrează sub formă de spray nazal, care ne pun la adăpost de anumite tipuri de gripă sezonieră.

Articol preluat din ediția de noiembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto:Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns