Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Vitamina C!

Vitamina C!

Acidul ascorbic (asa se numeste aceasta „amina vitala” careia i s-a atribuit litera C din alfabet) te scapa de scorbut. Ma rog, in ziua de azi nu mai vezi pe nimeni suferind de aceasta boala, dar in alte timpuri afectiunea era destul de frecventa si, in lipsa vegetalelor proaspete, chiar se murea din cauza ei.

In 1747, un chirurg al Marinei Regale Britanice a impartit echipajul unui vas in doua grupuri si doar la unul a adaugat la ratia zilnica de alimente cate doua portocale si o lamaie, realizand astfel primul experiment stiintific (controlat) de acest gen din istoria omenirii. El a publicat rezultatele studiului, insa Marinei Britanice i-au luat 50 de ani ca sa le foloseasca si sa introduca in ratia obligatorie a marinarilor fructele citrice. Dar vitamina C nu se gaseste doar in vegetale, ci si in carnea proaspata a unor animale. Drept dovada, eschimosii care au o dieta aproape lipsita de plante nu sufera de scorbut – ei consuma in schimb carne cruda sau gatita foarte putin!

La ce e buna?
Banala sau nu, e bine sa stii ca in lipsa vitaminei C, corpul tau nu ar putea supravietui. Aceasta substanta e foarte solubila in apa si sensibila atat la lumina (de la infrarosii, pana la ultraviolete), cat si la temperaturi inalte. Dar asa, „firava”, cum este, ea reuseste sa se opuna reactiilor de oxidare (e cel mai puternic antioxidant), sa fie anti-toxica, sa favorizeze formarea colagenului in toate tesuturile de sustinere (inclusiv in piele, dinti, oase), sa mentina rezistenta peretilor vasculari din tot corpul, sa participe la formarea carnitinei (pentru arderea grasimilor), la sinteza principalilor neurotransmitatori, la prevenirea anemiei, la cresterea nivelului de colesterol bun in sange si, prin nu se stie inca prea bine care mecanisme, sa activeze leucocitele stimuland astfel imunitatea.

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus