Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Zirconiu sau metalo-ceramica? Ce sa alegi pentru lucrarile dentare!

Zirconiu sau metalo-ceramica? Ce sa alegi pentru lucrarile dentare!

Lucrare_zirconiu

Desi in Occident coroanele dentare de zirconiu sunt cele mai utilizate de medicii stomatologi, in Romania doar 1 din 15 pacienti alege acest material, in ciuda numeroaselor beneficii. Oxidul de zirconiu folosit in fabricarea coroanelor dentare a dus la obtinerea unui echilibru intre dorinta de a avea lucrari dentare rezistente si cea a unei estetici remarcabile.

Coroana din zirconiu acopera complet sau inconjoara un dinte sau un implant dentar si este fixata folosind ciment dentar. Zirconiul este un tip de diamant sintetic si este folosit in stomatologie inca din anii `90.

”Pacientii care aleg coroanele de zirconiu sunt in general cei care le inlocuiesc pe cele de metal, deoarece inteleg pe propria piele care sunt avantajele acestora: durablitate, fizionomie, eliminarea gustului de metal si a culorii pe care o capata gingia. Din pacate, pretul este inca o opreliste in calea multor pacienti, insa cei care au avut experienta metal si apoi zirconiu, pot confirma diferenta. In plus aspectul estetic este unul din elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este singurul care face dintii perfecti, fara nicio diferenta de cei naturali”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.

Beneficiile zirconiului pentru lucrarile dentare

Zirconiul se poate folosi la confectionarea coroanelor unidentare cat si a lucrarilor dentare de mare amploare, atat pe dintii naturali cat si pe implanturi. Coroanele dentare pot fi confectionate din mai multe tipuri de materiale, insa cele care se apropie de naturaletea dintilor reali sunt coroanele din ceramica (portelan) ce au ca suport zirconiul. Astfel principalele avantaje ale utilizarii zirconiului sunt:

Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune ca zirconiul este una din cele mai bune alegeri ale unui pacient, deoarece are o culoare translucida atractiva, care se imbina perfect printre ceilalti dinti naturali.

Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu si puntile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente incat pot fi folosite oriunde in cavitatea bucala. Aceste coroane zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atat a dintilor din fata, precum si a dintilor din spate.

Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decat metalul, nu produce niciun fel de reactie chimica in cavitatea bucala, eliminand riscul aparitiei unui miros sau gust neplacut.

Adaptarea imediata. Spre deosebire de alte solutii protetice, coroana pe suport zirconiu este foarte usoara, ceea ce ii permite pacientului sa se acomodeze mai repede cu aceasta. In timp are avantaje foarte mare pentru dinti si pentru gingie, pentru ligamentele care tin coroana, fara sa puna presiune pe acestea. ”Poate ca la o simpla coronita pacientul nu simte diferenta de greutate, dar la o punte unde lipseste un dinte pe care trebuie sa-l reconstituim, cateva miligrame se simt, deoarece corpul de punte se toarna doar din materialul de baza peste care se pune ceramica, adica zirconiu sau metal”, adaga dr. Custura.

Pregatirea. Pregatirea dintelui pentru obtinerea bontului pentru o coroana pe suport de zirconiu este cam la fel ca si pentru o coroana metalo-ceramica, ceea ce inseamna ca este usor sa ne schimbam alegerea facuta chiar si in ultimul moment dupa ce doctorul a preparat dintele si deja l-a amprentat pentru a trimite in laborator.

Igiena este un element foarte important atunci cand vine vorba de longevitatea unei restaurari dentare, aceasta regula fiind valabila si in cazul coroanelor dentare. Prin urmare, se recomanda mentinerea sanatatii gingiilor si a danturii prin periajul cu pasta de dinti fluorurata si utilizarea metodelor auxiliare periajului dentar. De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru controalele dentare de rutina si periaj profesional.

Text si foto: PR (Andra Smile)

Comments

comments

Lasă un răspuns