Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Zona in care se depun grasimile pe corp, indicator al unei viitoare rigiditati arteriale

Zona in care se depun grasimile pe corp, indicator al unei viitoare rigiditati arteriale

Zona corporala in care se depune tesutul adipos la femeile caucaziene si de culoare ar putea sa indice o viitoare rigiditate arteriala, simptom asociat cu maladiile cardiovasculare, potrivit unui studiu recent.

Arterele rigide obliga inima sa „munceasca” mai mult pentru a pompa sangele si sunt asociate, totodata, cu fenomenul de acumulare de placi proteice in peretii arterelor (ateroscleroza), care pot sa blocheze fluxul sangvin, cauzand astfel infarcte.

Medicul Danny Eapen, de la Emory University din Atlanta, coordonatorul studiului, a folosit un tip special de subler tegumentar pentru a masura stratul de grasime depus in diverse zone ale corpului, in cazul a 102 femei de culoare si 228 de femei caucaziene de varsta mijlocie.

Grasimea a fost masurata in zona superioara a pieptului, la axile, in zona tricepsului, sub omoplat, pe abdomen, deasupra soldului si pe coapse.

Pacientele au fost investigate si in ceea ce priveste rigiditatea arteriala.

Comparativ cu femeile caucaziene, femeile de culoare au prezentat un nivel de rigiditate arteriala mai mare si mai multa grasime la axile, in zona tricepsului, sub omoplat si deasupra soldului.

Dupa includerea si a altor factori care sunt asociati cu rigiditatea arteriala, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca grasimea depusa la axila reprezinta un indicator viabil pentru rigiditatea arteriala la femeile de culoare, in timp ce pentru femeile caucaziene, acest indicator este reprezentat de stratul de grasime depus pe abdomen si in zona tricepsului.

Concluziile studiului au fost prezentate, la sfarsitul saptamanii trecute, la congresul organizat la Chicago de American Heart Association’s Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus