Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Zona intimă: remodelare chirurgicală în scop estetic și sexual

Zona intimă: remodelare chirurgicală în scop estetic și sexual

zona intima

Zona intimă a fost de-a lungul veacurilor în toată lumea o zonă tabu. Nu mai departe de secolul XIX, în Europa, nu era permisă spălarea corpului (pentru a nu-l slăbi în fața bolilor) și cu atât mai puțin a acestei zone, deseori nepermițându-se nici atingerea ei.

 

Femeile abia știau cum arată organele lor genitale și rare erau cele care își puneau problema dacă această zonă este sau nu frumoasă sau dacă ar putea fi cumva ceva de îmbunătățit aici. Ce și cum se face acum, ce și cum se cere, aflăm de la dr. Daniela Diveică, medic specialist chirurgie plastică si estetică.

zona intimă

Problemele grave în toată această zonă intimă au fost învăluite în rușine în numeroase culturi, printre care și a noastră, și nu se punea problema rezolvării lor într-un cadru medical… dar mai toate culturile și toate timpurile au avut vracii și vrăcițele lor experte în tratamente pentru această zonă obscură. Odată cu evoluția moravurilor, odată cu obiceiul epilării părului pubian, odată cu ascensiunea chirurgiei estetice și cu cultivarea pe scară largă a tehnologiei plăcerii pentru toți și toate, din ce în ce mai multe femei au simțit nevoia să modifice lucruri în această zonă. Sunt chiar și bărbați care au mărturisit că au apreciat această… schimbare la partenerele lor.

Dna dr. Diveică, spuneți-ne care sunt cele mai frecvente cereri care vi se adresează.

Majoritatea solicitărilor sunt pentru operația de labioplastia chirurgicală. Un număr semnificativ de femei solicită și vaginoplastie chirurgicală și, nu în ultimul rând, rejuvenare vaginală nechirurgicală Monalisa Touch.

 

Ați remarcat o fluctuație deosebită a cererilor în timpul sau după pandemie?

În timpul pandemiei am ținut legătura mereu cu pacientele în mediul online. Pacientele care au trecut prințr-o intervenție chirurgicală au beneficiat de controale atât la cabinet, cât și pe videocall. Numărul consultațiilor a crescut, cât și e-mailurile. Intr-o oarecare masură, timpul liber a făcut să ne gândim la propria persoană mai mult și să ne prioritizăm și mai mult dorințele în această direcție, spre noi însene. După pandemie, pot confirma că numărul cererilor de operații din sfera esteticii intime a crescut.

Ce se poate corecta chirurgical și ce nu:

  • forma labiilor
  • mărimea labiilor
  • dimensinile clitorisului (mărire/micșorare)

Toate problemele estetice de mai sus se pot rezolva chirurgical, prin excizarea țesutului în exces și remodelarea zonei. 

Intervenția chirurgicală rezolvă probleme din două categorii. Primele sunt funcționale (disconfort în timpul activităților fizice și/sau contactului intim, disconfort la întreținerea igienei intime sau la purtarea unor tipuri de îmbrăcăminte – costumul de baie sau îmbrăcămintea de sport mulată). A doua categorie de probleme sunt estetice: în genere este vorba despre labii prea mari, alungite, asimetrice, probleme de hiperpigmentări, textură, care pot conduce la o scădere a încrederii în propria feminitate.

Citește și: 7 erori în igiena intimă

Se poate reconstitui configurația zonei intime afectate de o naștere cu epiziotomie nefericită sau de rupturi de perineu?

Da, se poate îmbunătăți cicatricea de epiziotomie, dar în funcție de specificul și complexitatea fiecărui caz, această intervenție poate presupune o echipă medicală multidisciplinară (medic estetician și medic ginecolog )

 

Sunt operații dureroase și dificile din punctul de vedere al recuperării?

Categoric nu. Nu sunt intervenții dureroase, pacienta își poate relua activitățile obișnuite chiar de a doua a zi. De altfel, sunt intervenții pe care le realizez în mod obișnuit numai cu anestezie locală. Procesul de vindecare se poate desfășura pe parcursul a 3-4 săptămâni, timp în care pacienta trebuie doar să urmeze recomandările medicale. Singurele restricții se referă la activitatea sexuală (repaus timp de 4 săptămâni) și efortul fizic, deoarece există risc de dehiscență (desfacere) a suturilor. Voi insista asupra acestui lucru, deoarece unele paciente, în absența durerii, tind să „uite” de aceste recomandări. 

   

Acționați în cazul prolapsului vaginului/uterului? Cât și cum corectați? Este suficientă o intervenție chirurgicală sau este nevoie și de exerciții de gimnastică intimă? Sau de mai multe operații succesive?

Patologia prolapsului vaginal și uterin ține mai mult de sfera chirurgiei ginecologice, dar gradele incipiente de incontinență urinară sau disconfort în timpul contactului sexual se pot corecta cu procedee minim invazive ce fac parte din sfera chirurgiei plastice. 

Citește și: Epilarea inghinala, pana unde?

Este posibil să se obțină rezultate asemănătoare cu cele chirurgicale numai cu gimnastica intimă? În cât timp se obțin rezultate notabile cu gimnastică și în cât timp cu operație?

Gimnastica și chirurgia sunt două lucruri total diferite. Sigur, gimnastica întreține și menține anumiți parametri funcționali, însă nu poate face corecții estetice.   

 

zona intima
Zona intimă poate fi remodelată chirurgical

În ce mod afectează chirurgia zonei intime plăcerea sexuală a femeii/bărbatului?

Îmi place să spun că viața de cuplu în sine are de câștigat după aceste intervenții! Dincolo de îmbunătățirile concrete, toate aceste intervenții aduc un plus vieții intime prin faptul că potențează încrederea în sine și elimină anumite inhibiții și complexe ce vizează această zonă. 

  

Vi se cer operații de „strâmtare“  a vaginului? În acest caz este sau nu afectată capacitatea de a avea orgasm?

Da, vaginoplastiile chirurgicale sunt chiar printre cele mai solicitate. Femeile care resimt o scădere a tonusului muscular în regiunea pelvină (după nașteri, cu vârsta sau genetic) pot pot apela la corecția chirurgicală. Cât despre influența asupra capacității de a avea orgasm, discuția comportă o abordare mai vastă. Dimensiunea pereților vaginali ieste un factor aici, dar nu este singurul – sunt implicați aici și factori psihologici și emoționali, de care trebuie ținut cont în egală măsură. 

   

Puteți ajuta o femeie  care dorește decolorarea „albirea“ pielii înnegrite din zona intimă?

Bineînțeles, acest tratament este solicitat, el nu se realizează chirurgical, ci cu ajutorul tratamentelor minim invazive destinate acestei zone. Sunt creme și tratamente speciale, cu formule dedicate zonei intime (foarte sensibilă) care ajută la decolorarea zonelor închise la culoare sau sensibile, reducând hiperpigmentările  treptat. 

Pentru fiecare persoană poate fi necesară o perioadă diferită de timp pentru a obține anumite rezultate.

S-a vorbit mult despre operația de reconstrucție de himen. În afară de fentarea tabuului virginității, are această operație vreun alt rol în ceea ce privește estetica, sănătatea sau plăcerea? Este o reconstrucție reală, adicâ la următorul contact sexual chiar se petrece un soi de deflorare?

Singurul rol al acestei intervenții este restabilirea virginității la nivel fizic. Este similară unei reconstrucții și poate da senzația de deflorare.

 

Ce alte tratamente privind frumusețea intimă sunt în vogă acum? Se practică, de exemplu, remodelarea pubisului prin extragerea de grăsime?

Da, într-adevăr lipoaspirația zonei pubiene este una dintre intervențiile solicitate în practica mea. Această interventie se poate asocia cu mai multe intervenții în același timp operator.

Citește și:

Interviu realizat de: Roxana Melnicu

Foto: 123rf.com, arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns