Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Calatorii si vacante > 2 castele ca-n povesti

2 castele ca-n povesti

Cand ajungi in Hunedoara, un targ pasnic asezat la poalele muntilor Poiana Ruscai, privirea iti este imediat atrasa de o alaturare cel putin bizara: furnalele combinatului siderurgic la mare concurenta cu turlele unuia dintre cele mai importante monumente de arta feudala europeana: Castelul Huniazilor.

Ai senzatia ca intre funicularele fabricii si santul de aparare din jurul castelului este o ascunsa legatura. Daca intorci insa spatele Combinatului – merita efortul! – te vei simti aruncata in timp. Mijesti putin ochii si, printre crenelurile Castelului, se vede parca stralucirea unei halebarde… Daca soarele e spre apus, poti vedea chiar o mantie fluturand.

Resedinta nobiliara, daruita Corvinestilor (sau Huniazii) de Sigismund I al Ungariei, Castelul este un amestec unic de stiluri, initial de inspiratie franceza, cu adaugiri ulterioare gotice si baroce. Imbraca o rochie usoara, vaporoasa, si plimba-te putin prin imensa Sala a Cavalerilor. Te vei simti ca o domnita in asteptarea cavalerului inimii. N-ai sa regreti ca ai venit in resedinta Huniazilor.

  • Cazare: 60 de lei/ noapte (in pensiune de trei margarete in Hunedoara)http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/castelul-huniazilor-art-1.jpg
  • Ce sa faci: Poti face drumetii in imprejurimi sau poti vedea Muzeul fierului.
  • Stiai ca… 3 prizonieri turci au sapat timp de 15 ani la fantana din incinta castelului?

 

„Iar Bran???”, vei zice. „Toata lumea ma trimite la Bran! Cred ca e mai mare aglomeratie pe-acolo decat in hipermarket inainte de sarbatori.” Pe de-o parte, ai dreptate. E unul dintre cel mai vizitate obiective turistice de pe la noi.

Dar si cel mai vechi castel din partea asta de lume. Piatra de temelie a fost pusa pe la 1211, de un teuton, pe numele lui Dietrich. Initial, castelul – un fort, de fapt -, a fost ridicat din lemn. Un secol mai tarziu, sasii brasoveni au reconstruit fortificatia.

Alte sute de ani mai tarziu, in 1940, din avanpost al Transilvaniei in fata cotropitorilor, Branul s-a transformat in adapost al inimii celei mai indragite regine a Romaniei, Regina Maria.

Daca ai rabdare sa treaca valul de vizitatori venit in cautarea iluzoriilor urme ale groaznicului Dracula, vei putea pasi pe aceleasi culoare pe care-a umblat cea care si-a lasat inima la Bran.

  • Cazare: 150 de lei/ noapte (intr-o pensiune de patru margarete in Bran-Moeciu).
  • Ce sa faci: din Bran poti da o fuguta pana la cetatea Rasnovului.
  • Stiai ca… Fantana din curtea interioara a castelului se spune ca este purtatoare de noroc?

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus
\n