Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > 4 romani la Cannes

4 romani la Cannes

Editia din 16-27 mai va celebra 60 de ani de festival. Pentru Romania, aceasta editie este cu atat mai importanta cu cat 4 regizori romani vor fi prezenti la festival: Cristi Puiu, in calitate de membru al juriului, Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu si Cristian Nemescu, in calitate de concurenti.

Romani premiati la Cannes:

 • 2004: Catalin Mitulescu pentru „Trafic”, premiul Palme d’Or pentru scurt-metraj
 • 2005: Cristi Puiu pentru „Moartea domnului Lazarescu, premiul „Un certain regard”
 • 2006: Corneliu Porumboiu pentru „A fost sau n-a fost?”, premiul Camera d’Or
 • Cristi Puiu, care in 2006 castiga premiul „Un certain regard” cu filmul „Moartea domnului Lazarescu”, va face parte anul acesta din juriul care va decide carui film i se va acorda acest premiu.
 • Cristian Nemescu (foto) este inscris in competitia mare, dar si la sectiunea „Un certain regard”. Filmul lui, „California dreamin'”, se afla in post-productie in momentul in care cineastul a murit intr-un accident rutier, in august 2006, la doar 27 de ani.
 • Catalin Mitulescu a fost selectionat sa participe la sectiunea „Atelier de la Cinefondation” cu proiectul celui de-al doilea lungmetraj din cariera sa, „Un balon in forma de inima”.
 • Cristian Mungiu va participa la competitie cu filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile„.

Festivalul va debuta pe 16 mai cu filmul „My Blueberry Nights”, regizat de Wong Kar-wai, povestea unei tinere care strabate America in cautarea sufletului-pereche. Din distributie fac parte cantareata Norah Jones si actorul britanic Jude Law.

Premiere in Romania:

 • „California dreamin'”: 1 iunie
 • „Zodiac”: 8 iunie
 • „Ocean’s 13”: 22 iunie

Un film nominalizat la Cannes si asteptat si pe ecranele din Romania este „Zodiac” („I se spunea Zodiac”), cu Jake Gyllenhaal si Robert Downey Jr. In acest thriller, David Fincher, cunoscut pentru regia filmelor „Seven”, „Fight Club”, „In mintea lui John Malkovich”, pune in scena unul dintre cele mai celebre cazuri de crime in serie nerezolvate din SUA.

Alti mari regizori aflati in competitia de la Cannes sunt: Quentin Tarantino cu filmul „Death proof” (in care ii vom vedea pe Kurt Russell si Rosario Dawson), Gus Van Sant, (regizorul celebrului „Good Will Hunting”) cu „Paranoid Park”, si Emir Kusturica – „Promise me this”.

In afara competitiei, vor fi prezentate noul documentar al lui Michael Moore, „Sicko”, „Ocean’s 13”, regizat de Steven Soderbergh, si „A Mighty Heart”, al lui Michael Winterbottom. In „Ocean’s 13”, distributia deja obisnuita – George Clooney, Andy Garcia, Brad Pitt si Matt Damon – este completata de Al Pacino si Ellen Barkin.

 • In 2006, filmul cu cel mai mare succes la Cannes a fost „Volver” al lui Pedro Almodovar, premiat pentru regie si cea mai buna actrita – Penelope Cruz. Premiul pentru regie i-a revenit anul trecut lui Alejandro Gonzalez Inarritu pentru drama „Babel”, cu Brad Pitt si Cate Blanchett..

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus