Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > 5 mituri despre femei de-a lungul timpului

5 mituri despre femei de-a lungul timpului

 

Femeile, nasterea si menstruatia

Pana aproape de secolul 20, se considera ca femeile sunt mai sedentare decat barbatii, pentru ca raman insarcinate si au grija de copii. De altfel, iti vine sau nu sa crezi, nasterea era considerata un handicap! In 1796, a fost reprodus pentru prima data corpul unei femei, intr-o carte de anatomie, evidentiindu-se astfel diferentele anatomice dintre noi si barbati. Menstruatia a fost un aspect de diferentiere intre sexe care a devenit sursa de tabuuri, fobii si mituri. Multe dintre prejudecati erau chiar amuzante. De pilda, se credea ca o femeie aflata la menstruatie poate sa provoace taierea maionezei sau pierderea mirosului la flori.

Femeile nu stiu sa sofeze

Ca multe activitati despre care se credea ca femeile nu sunt in stare sa le realizeze, sofatul a fost inclus in categoria „exclusiv pentru barbati”. Totul s-a schimbat in secolul 20. In 1909, o tanara de 22 de ani pe nume Alice Ramsey a devenit prima femeie care a condus o masina de-a lungul SUA.

Inventiile sunt doar pentru barbati

Desi barbatilor le revin drepturile de autor pentru numeroase inventii, femeile nu au fost mai prejos. Un exemplu este Marie Curie sau Elisa Leonida Zamfirescu, care a contribuit la descoperirea de noi roci de constructie si de carbune. Ea a devenit, in 1912, prima femeie inginer din lume.

Femeile nu pot lua decizii

In Grecia Antica, femeile reprezentau unul dintre grupurile sociale care nu erau consultate atunci cand trebuia luata vreo decizie pentru intreaga societate. Erau considerate ca apartinand „sexului slab”. Recunoasterea dreptului femeilor de a lua decizii in probleme care le afecteaza viata a aparut abia in secolul 20. Romania a acordat drept de vot femeilor in 1946, iar astazi tot mai multe femei se afla in varful piramidei in ceea ce priveste luarea de decizii sociale. Un bun exemplu este Angela Merkel, prima femeie cancelar a Germaniei.

Femeilor le place sa barfeasca

Poate mai mult decat barbatii, femeile adora sa vorbeasca despre ceea ce le preocupa. Desi barfa poate avea si consecinte negative, pentru unele femei ea a devenit sursa de succes. De pilda, Oprah Winfrey a schimbat lumea televiziunii cu emisiunile ei bazate pe discutii intre femei si barfe pe diferite teme.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus
\n