Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > 5 modificări de decor care îți vor îmbunătăți starea de spirit și te vor face mai fericită

5 modificări de decor care îți vor îmbunătăți starea de spirit și te vor face mai fericită

Felul în care arată locuința ta îți înfluențează enorm starea de spirit. Decorul de acasă îți poate risipi stresul sau, din contră, poate să te încarce negativ. Conceptul de neuro-arhitectură se referă tocmai la legătura dintre spațiul în care ne trăim viața și configurarea stărilor, emoțiilor și dispoziției noastre generale.

Prin câteva modificări bine făcute în locuința ta, poți să devii zi de zi mai veselă și mai relaxată. Iată ce ai de făcut:

Alege mobilă doar cu anumite forme

Mobilierul pe care îl ai în locuința ta joacă un rol important în starea ta de spirit, chiar dacă nu realizezi la nivel conștient acest lucru. Îți propunem un test. Privește la aceste imagini cu obiecte de mobilier și vei observa că unele dintre ele te înveselesc aproape instantaneu. Și numeroși cercetători au demonstrat că ele au un impact asupra noastră.

Un studiu realizat la Facultatea de Medicină de la Harvard a relevat faptul că obiectele de mobilier cu forme ascuțite le provoacă oamenilor un sentiment de pericol la nivel subconștient, ceea ce duce la formarea unor emoții negative. De cealaltă parte, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California a evidențiat faptul că mobilierul care are colțurile rotunjite contribuie la îmbunătățirea activității cerebrale.

Sfatul specialiștilor în domeniu neuro-arhitecturii este să alegi o canapea clasică, cu unghiuri tradiționale, dar să amplasezi pe ea pernuțe de decor rotunde. Pentru mese și birouri, poți merge pe formele angulare  clasice, însă plasează pe ele boluri decorative sau vaze cu flori în forme rotunjite.

Amplasează plante de interior în fiecare cameră

Plantele de apartament și vazele cu flori proaspete sunt ca un calmant natural. Ele absorb stresul și te ajută să te relaxezi pe deplin. Mai mult decât atât, plantele cu frunze mari te ajută să te concentrezi mai bine, un lucru de care ar trebui să ții cont și pentru spațiul de lucru, fie cel de la serviciu, fie cel de acasă.

Joacă-te cu luminile

Lumina are un impact de necontestat asupra stării noastre de spirit. Probabil ai observat și tu cum o lumină puternică poate să te energizeze, în vreme ce o lumină difuză îți induce o stare de introspecție și te îmbie către somn.

Alege lumina galbenă, caldă și evită lumina rece, de neon. Un alt lucru care te va ajuta să îți controlezi mai bine stările este amplasarea unor lămpi și veioze în casă, în așa fel încât să poți adapta luminile în funcție de nevoile tale. Într-o cameră nu ar trebui să ai o singură lumină foarte puternică care cade doar din tavan (clasica lustră din mijlocul tavanului) ci mai multe surse de intensități diferite.

Modifică periodic aranjamentul lucrurilor

Specialiștii în neuro-arhitectură îți recomandă să schimbi o dată la câțiva ani decorul în casă. Dacă nu vrei să faci renovări ample, e suficient să rearanjezi mobilierul sau să schimbi draperiile și covoarele pentru a transforma total spațiul.

Aceaste modificări îți vor da senzația de nou, de reinventare și te vor energiza, conferindu-ți o stare de împlinire și de mulțumire.

Elimină tot ce este inutil

O casă aglomerată și plină cu lucruri inutile își pune amprenta negreșit pe starea ta psihică. Dezordinea te va face să te simți încorsetată, presată și anxioasă. Odată ce elimini din locuința ta toate obiectele inutile îți va fi mai ușor și să faci curățenie, deci este un câștig din toate punctele de vedere.

De asemenea, nu trebuie să uiți că obiectele pe care tu le consideri inutile ar putea să fie o adevărată binecuvântare pentru alte persoane, așa că le poți dona unor familii nevoiașe.

Ce părere ai despre acest subiect? Crezi că decorul din locuință îți influențează starea de spirit?

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus