Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > 7 Zile la Havana cu pretul unui bilet de cinema

7 Zile la Havana cu pretul unui bilet de cinema

7 zile la Havana va intra in cinematografele din Romania (Cinema City Cotroceni si Grand Cinema Digital Baneasa) vineri, 19 octombrie. Si va rula in deschiderea festivalului “Les Films de Cannes a Bucharest” in aceeasi zi (Cinema Studio). Dupa dealuri al lui Cristian Mungiu va rula in inchiderea festivalului.

Din 26 octombrie, filmul va intra si in cinematografele Studio, Europa din Bucuresti si la Constanta.

Cei 7 regizori

Benicio del Toro (nascut in Puerto Rico), Pablo Trapero (Argentina), Elia Suleiman (Israel), Julio Medem (Spania), Gaspar Noé (Argentina), Juan Carlos Tabío (Cuba), Laurent Cantet (Franta).

Cele 7 povesti

Fiecarei zile a saptaminii ii este atribuit cite un scurtmetraj (impreuna insumind 100 min.) – dupa cum urmeaza. Trebuie sa mai stiti ca povestile au legatura intre ele. Personaje principale intr-un episod devin secundare in altul, iar fapte incepute in primele zile ale saptaminii isi gasesc continuarea la finele ei. Pe de alta parte, intreg filmul este strabatut de aspecte comune pe care le-am notat la finalul fiecarui episod cu “Keywords”.

1. Luni – Benicio del Toro: “El Yuma”

Regizorul. De ziua de luni s-a ocupat Benicio del Toro. S-a nascut in Puerto Rico si este cunoscut publicului larg datorita rolurilor pe care le-a jucat in: The Usual Suspects (1994), Snatch (2000), Traffic (2000), 21 Grams (2003) si altele. Ultimul film in care l-ati putut vedea de curind a fost Savages (2012) al lui Oliver Stone. Cariera de regizor contine doar filmul de fata, plus un proiect datind din 1995, tot scurtmetraj, numit Submission.

Filmul. Un tinar turist american ajunge la Havana si este condus intr-un tur mai putin obisnuit al orasului de catre soferul sau, un inginer cubanez cu facultatea terminata la Moscova care in timpul liber este sofer de taxi. Tinarul face cunostinta cu galagioasa familie a soferului-inginer, cu problemele lor, apoi cu viata de noapte a Havanei, cu fetele din club si nu numai.
Keywords: muzica, alcool, fete, penurie de oua.

2. Marti – Pablo Trapero: “Jam Session”

Regizorul. Pablo Trapero s-a nascut in Buenos Aires, Argentina si este un artist destul de familiarizat cu Havana. “Havana a stirnit intotdeauna ecouri puternice in inimile regizorilor latino-americani”, obisnuieste sa spuna Trapero. Ca regizor este cunoscut pentru filmul Mundo Grua (Crane World, 1999) cu care a cistigat premiul criticilor la Venetia. Plus alte filme care de-a lungul timpului au cistigat diverse premii pe la festivaluri celebre: El Bonaerense (2002), Familia Rodante (2004), Nacido y Criado (2006), Leonera (2008), Carancho (2010).

Filmul. “Jam Session” spune povestea unui regizor european celebru care ajunge in Havana pentru a-si ridica un premiu la Havana Film Festival (sic!). Regizorul se intimpla sa traverseze o criza emotionala pe care reuseste sa o depaseasca datorita soferului sau cubanez, un tip care se dovedeste a fi un excelent trompetist in timpul liber. Si actorul din rolul regizorului european celebru se dovedeste a fi Emir Kusturica jucind cumva propriul sau rol. Dar mai bine sa nu va stricam surpriza…
Keywords: muzica, jazz, Kusturica beat, alcool

3. Miercuri – Julio Medem: “La Tentacion de Cecilia”

Regizorul. Julio Medem este un regizor iberic, reprezentant al noului val in cinematografia spaniola. Daca nu-l stiti din Vacas (1992) si Los Amantes del Circulo Polar (1998), atunci il stiti sigur datorita lui Lucia y el Sexo (2001).

Filmul. In “Tentatia Ceciliei” este vorba despre dilema unei talentate cintarete cubaneze nehotarite daca sa accepte oferta unui impresar de a pleca sa cinte in Spania pe bani frumosi sau sa ramina in Havana, alaturi de prietenul ei, un sportiv sarac si cam lipsit de noroc.
Keywords: muzica, multa muzica, sex

4. Joi – Elia Suleiman: “Diary of a Beginner”

Regizorul. Elia Suleiman este un regizor si scenarist palestinian cunoscut pentru filmul Divine Intervention (2002), o tragicomedie despre viata de zi cu zi din spatiul israelo-palestinian care a primit premiul juriului la Cannes in 2002. A fost comparat cu Buster Keaton si urmarind acest episod veti intelege de ce.

Filmul. “Diary of a Beginner” este despre un jurnalist palestinian ajuns la Havana pentru a intervieva pe cineva important. In timp ce asteapta intilnirea respectiva, ziaristul ia parte la citeva scene din viata orasului care la prima vedere par niste banalitati. Doar la prima vedere.
Keywords: discurs Fidel Castro, penurie de benzina, muzica, tacere multa

5. Vineri – Gaspar Noé: “Ritual”

Regizorul. Gaspar Noé s-a nascut in Argentina apoi a fost exilat in Europa in timpul dictaturii militare. Este cel mai latino-american dintre toti regizorii francezi. Ajunge in Havana in 2009 pentru a-si prezenta filmul Enter the Void. Il cunoasteti pentru celebrul Irreversible (2002), cel cu Monica Belluci si Vincent Cassel.

Filmul. O tinara cubaneza este dusa de catre parintii ei la un vraci. Ritual-ul consta in “purificarea” tinerei si inlaturarea “blestemului” despre care se crede ca s-a abatut asupra ei: lesbianismul.
Keywords: sex, vraji, muzica

6. Simbata – J. C. Tabío: “Dulce Amargo”

Regizorul. J.C. Tabío este singurul regizor cubanez dintre cei de fata. Filmul sau cel mai cunoscut, Strawberry & Chocolate (1993) a luat o multime de premii pe la festivaluri internationale, printre care Goya Awards 1995, Sundance Film Festival – premiul special al juriului. Celelalte productii mai cunoscute sunt: Guantanamera (1995), Waiting List (2000) si Horn of Plenty (2008).

Filmul. O zi obisnuita din viata unei femei intre doua virste din Havana: doua slujbe pentru a-si intretine familia, sotul alcoolic si bolnav, fata care vrea sa emigreze clandestin in SUA, gatitul prajiturilor pentru evenimente speciale in ciuda penelor de curent si a penuriei de oua.
Keywords: pene de curent, alcool, penurie de oua

7. Duminica – Laurent Cantet: “La Fuente”

Regizorul. Mare admirator al Cubei, francezul Laurent Cantet a visat intotdeauna sa faca un film in Havana. Il cunoasteti datorita filmelor Human Resources (1999) care a luat un César, Time Out (2001), Heading South (2005) si The Class (2008) care a luat Palm d’Or la Cannes in 2008.

Filmul. Unei bunicute din Havana i se arata in vis o sfinta care ii cere femeii ca pina diseara sa-i construiasca in casa o fintina arteziana in semn de pretuire. Singura problema e ca femeia sta intr-un apartament de bloc. Noroc ca familia e mare, santierele din zona nepazite, iar vecinii inundati de dedesubt intelegatori.
Keywords: religie, muzica, furt de materiale de constructie, familie
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus