Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Cărți, muzică, filme > 8 carti obligatoriu de citit

8 carti obligatoriu de citit

“Florile albastre”, de Raymond Queneau

DE CE: “Ducele cauta imprejurul lui un adapost apropiat. Nu exista; doar o casa colo, la capatul drumului. Ducele se napusteste in directia ei, aluneca prin mizga aparuta de indata, e patruns de udeala si, pe deasupra, mai alearga si ca o gaina indopata si cu labele strambe. Cu toate acestea, in cele din urma, ajunge la un adapost. Dar pentru ca aceasta casa sa fie un adapost, mai trebuie si ca usa sa i se deschida. Zadarnic bate ducele, nimic nu se intampla si continua sa-i ploua in gat”.

 • DE CITIT CAND vrei sa testezi granita intre vis si realitate.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Spuma zeilor”, de Boris Vian.

“Turnul sinucigasilor”, de Nick Hornby

DE CE: “Atunci cand te uiti pe geam din avion si vezi ca lumea a intrat parca la apa, fara sa vrei te gandesti la toata viata ta. Si stiti precis cum, gandindu-te la astea, ajungi sa-i multumesti lui Dumnezeu ca ti le-a dat, dar te si revolti impotriva Lui ca nu te ajuta sa intelegi totul mai bine, asa ca pana la urma simti ca in sufletul tau s-a facut un talmes-balmes si vrei sa discuti cu un preot. La intoarcere, nu mai stau pe scaunul de la geam.”

 • DE CITIT CAND ti s-au inecat corabiile, dar ai chef de-o carte parcursa rapid in cada, cu spuma si lumanari parfumate.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Cei cinci oameni pe care ii intalnesti in Rai”, de Mitch Albom.

“Portocala mecanica”, de Anthony Burgess

DE CE: “Somnul din noaptea aia a fost chiar horrorshow, Fra, fara vise, iar dimineata care a urmat era senina, iar o mireasma foarte placuta de prajeala pentru micul dejun venea de jos. Mi-a luat ceva timp sa-mi amintesc unde eram, dar mi-am amintit si imediat dupa aceea m-am simtit oarecum protejat. In timp ce stateam intins pe pat, mi-a trasnit prin cap ideea ca trebuie sa aflu numele celavekului asta atat de protector si de matern, asa ca am dat o tura, cautand Portocala Mecanica.”

 • DE CITIT CAND tocmai ai terminat de vazut filmul “Fight Club”.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “1984”, de George Orwell.

“Hotelul alb”, de D.M. Thomas

DE CE: “Exista un proverb care spune ca iubirea e ca dorul de casa si, ori de cate ori, cineva viseaza la un loc sau o tara si isi spune in timp ce viseaza: <Cunosc locul asta>, puntem interpreta acel loc ca reprezentand partile genitale ale mamei sale, sau trupul ei. Toti cei care au avut pana acum prilejul sa studieze jurnalul Annei au avut acest sentiment; <hotelul alb> le pare cunoscut, este trupul propriei lor mame. Este un loc fara pacat, fara povara noastra de cainta.”

 • DE CITIT CAND te simti gata de explorari psihologice.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Studii despre sexualitate”, de Sigmund Freud.

“Imparatul mustelor”, de William Golding

DE CE: “Vantul se porni din nou, pana cand pomii incepura sa se fereasca si sa urle. Simon zari cum o fiinta ce statea ghemuita se ridica brusc si se uita de sus la el. Isi ascunsese fata si se tari mai departe. Si mustele o descoperira. Miscarea ei, ca a unei fiinte vii, le sperie o clipa si roira asemenea unui nor intunecat in jurul capului. Apoi, cand matasea albastra a parasutei se dezumfla, sileuta corpolenta se inclina, suspinand, iar mustele o potopira.”

 • DE CITIT CAND abia ai vazut ecranizarea romanului, in regia lui Harry Hook (1990).
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Ferma animalelor”, de George Orwell.

“Confesiunile unei masti”, de Yukio Mishima

DE CE: “Bucuria ta devine realmente umana, pentru ca normalitatea, o obsesie in ce te priveste, in chiar clipa de fata iiti apartine. Indiferent la cine ti-e gandul, din ungherele tainice ale trupului te exciti (…). Ti se aprinde sangele in trupul intreg, te umpli de manifestarile vietii imbratisate de triburile barbare. Chiar si dupa ejaculatio, iti staruie in trup caldura unui imn primitiv, iar tristetea care urmeaza impreunarii dintre barbat si femeia nu te ia cu asalt.”

 • DE CITIT CAND asculti ultimul album Placebo.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Falsificatorii de bani”, de Andre Gide.

“Delir”, de Laura Restrepo

DE CE: “Fotografia era pur si simplu neverosimila, Pablo Escobar, cel mai cautat criminal din istorie, cu fata neacoperita, nu tu ochelari negri, nu tu barba falsa sau chirurgie plastica, el in persoana, ca orice turist la Casa Alba. Privind acea fotografie, i-am spus: <Incredibil, presedintele Reagan va cauta pe toata planeta si dv. va sprijiniti chiar de gardul resedintei lui>, iar el mi-a raspuns: <Problema lui Reagan cu mine este ca tocmai el este cel ingradit>.”

 • DE CITIT CAND vrei sa evadezi in mintea altcuiva.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Abaddon, Exterminatorul”, de Ernesto Sabato.

“Contractul”, de Vladimir Volkoff

DE CE: “Marie radea cu gura pana la urechi auzind toate aceste porcarii cantate in deplina armonie de sotul sau si de amantul sau. Serge radea la gandul ca pe omul cu care canta in deplina armonie il va executa in orele urmatoare. Maur radea la gandul ca pe omul cu care canta in deplina armonie il executase deja si acesta habar n-avea inca. Da, Destinul isi facuse un nod la batista si nu uitase de acest trio.”

 • DE CITIT CAND “Lucky Number Slevin” tocmai ti-a deschis apetitul pentru rasturnarile de situatie de ultim moment.
 • DACA TI-A PLACUT, atunci vei aprecia si: “Barbatii sunt niste porci”, de Rodica Ojog-Brasoveanu.
Articol preluat din revista BEAU MONDE

Comments

comments

Leave a Reply