Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Calatorii si vacante > Acasa la Mos Craciun

Acasa la Mos Craciun

 

Fiindcă aţi fost buni şi tandri tot anul, iarna asta, el vă cheamă să le întoarceţi vizita în casa lui de poveste! Iată ce scrisoare v-a trimis!

Dragi părinţi şi copii,

În urmă cu mai bine de o jumătate de veac, mi-am dorit să am un loc doar al meu. După cum bine ştiţi, l-am găsit în Laponia, la Polul Nord, într-un orăşel finlandez pe nume Rovaniemi. E un loc magic, unde vă aştept şi pe voi.

În pacea acestui tărâm, prind putere să aduc bucurie copiilor şi să-i îmbunez pe cei mari. După ce îmi trec pragul, ei duc mesajul iubirii în lumea întreagă.

Pentru ei (miile de oameni care vor să ne cunoască în fiecare an), suntem mereu acasă. Împreună cu soţia şi cu spiriduşii, care ne ajută cu spor, citim cele aproape un milion de scrisori venite din toate colţurile lumii.

Ştiu, casa mea pare departe, dar, dacă plecaţi dimineaţa, spre seară sunteţi aici. Din capitala ţării voastre, drumul durează cam şase ore până la Helsinki, apoi luaţi, o oră şi jumă-tate,un alt avion până la Rovaniemi. De la aeroport, autobuzul 8 (e gratis pentru oaspeţii mei!) vă lasă chiar la mine în Sat. Chiar aşa se numeşte: Satul lui Moş Crăciun! Dacă închiriaţi o maşină, mergeţi în direcţia Ivalo, pe autostrada nr. 4. Sunt cam 8 km spre nord de Rovaniemi – doar câteva minute de drum. Şi aţi ajuns pe Cercul Polar, la Napapiiri!

Centrul Satului meu este Oficiul Poştal. Puteţi expedia către bunicii rămaşi acasă o scrisoare ştampilată chiar de mine. O puneţi în cutia poştală colorată în roşu aprins, iar ei vor fi încântaţi să primească un semn de la voi. Dacă vreţi să trimiteţi cadouri, tot de aici le expediaţi, iar dovada este antetul special.

Pe mine mă găsiţi la birou. Acolo, putem să stăm de vorbă despre dorinţele voastre, iar eu vă voi asculta cu atenţie. Elful fotograf e mereu la datorie ca să ne pozeze, ca amintirea vizitei să rămână pentru totdeauna. Vă voi oferi şi un autograf, ca să vă poarte noroc în anii ce vor urma.

E vremea să vă relaxaţi după drumul lung. La doi paşi de biroul meu, e Santamus, un loc minunat, pentru o primă seară perfectă: savuraţi mâncăruri rafinate, ascultaţi muzică live şi vă delectaţi la saună (în sfârşit, aţi ajuns pe tărâmul saunei!). Trăiţi aici o experienţă unică: goana după aur. Şi veţi descoperi că basmele chiar există! Peste drum de Sat, un parc mare împădurit şi înzăpezit vă aşteaptă pentru un circuit cu snowmobilul sau o plimbare cu sania trasă de reni.

Vă mărturisesc că în Finlanda, în preajma Crăciunului, toată lumea ajută la pregătirea piparkakkuja (turtă dulce) şi o modelează sub formă de stea, inimă, lună, porcuşor sau alte figurine. Este ceea ce numim Crăciunul cel Mic – pikkujoulu, un fel de praznic ce anunţă marea sărbătoare şi începe spre sfârşitul lunii noiembrie. A devenit o tradiţie ca, în această perioadă, să ieşim mai des la restaurant, unde mâncăm şuncă, afumături de toate neamurile, heringi marinaţi, cartofi preparaţi în nenumărate feluri, castraveciori şi ridichi. Găsiţi multe din specialităţile lapone la restaurantul din Sat. E chiar în incintă şi are şi o cofetărie! Recunoaşteţi clădirea după cele trei turnuri unice.

Dacă v-aţi cazat vizavi de Sat, într-o cabană din Santa Claus Holiday Village, mergeţi în apropiere, la Souvenir Shop, de unde e musai să luaţi fiecare un „certificat de garanţie“ care atestă că aţi trecut Cercul Polar. Mai găsiţi acolo piei de cerb, căni de lemn tradiţionale, dar şi haine. Apropo de asta, îmbrăcaţi-vă gros când veniţi aici, fiindcă nu sunt mai mult de zero grade şi, dacă răciţi, rataţi vacanţa!

Vă mai ofer un pont: duceţi copiii la Fabrica de Cadouri pe care o are în stăpânire renul Rudolf. Vizita îi va încânta, dar şi mai mare va fi surpriza când, spre seară, îmi voi face apariţia cu jucăriile cu pricina chiar în camera lui!

Să vă mai spun un secret… Într-o iarnă grea, mă întorceam dintr-o călătorie istovitoare, precum ştii. M-am oprit să mă odihnesc pe un deal din preajma Cercului Polar. Priveliştea era o încântare. Şi mi-a venit o idee. Ce-ar fi să construiesc o peşteră care să străpungă acest deal, un loc unde să fie mereu sărbătoare? Elfii mei muncitori au lucrat cu sârg ca s-o termine. I-am pus numele Santa Park. E casa mea din adâncuri, unde vă distraţi pe cinste. Chiar şi adulţii se plimbă cu trenuleţul până la fabrica de jucării a elfilor. Ei sunt la datorie, să le dezvăluie musafirilor cum se fac jucăriile, iar figurinele din Galeria de Gheaţă au pentru fiecare poveşti de pe tărâmuri nordice.

Nu aveţi cum să plecaţi de la pol fără să vedeţi acel amestec de verde, mov şi roşu plăsmuit de natură, care dansează pe cer, într-un spectacol aproape fantastic, greu de cuprins cu privirea. Sunt luminile nordului, pe care vizitatorii le pândesc cu emoţie, fiindcă se arată doar când vor ele. 

Vă aştept, emoţionat şi îmbujorat cum mă ştiţi, la mine în ţară. Sunt gata bagajele?

Comments

comments

Lasă un răspuns