Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Amor intellectualis, de Ion Vianu, este Cartea Anului 2010

Amor intellectualis, de Ion Vianu, este Cartea Anului 2010

Cartea "Amor intellectualis", scrisa de Ion Vianu si aparuta la editura Polirom, a castigat titlul de Cartea Anului 2010. Prezent la ceremonia care a avut loc in 25 noiembrie la Club Prometheus din Bucuresti, Ion Vianu a declarat ca, scriind aceasta carte, a avut "sentimentul de dicteu". "E o carte care a iesit din mine", a marturisit autorul, mentionand: "Limba romana si literatura romana nu m-au parasit niciodata (…) chiar si in momentul in care credeam ca nu voi mai pasi in Romania".

"Amor intellectualis" relateaza povestea unei maturizari intelectuale si sentimentale pe fundalul epocii tulburi a instaurarii regimului comunist. Adolescenta eroului cu initierile ei – primele experiente erotice, cautarile intelectuale, tensiunea dintre spiritual si trupesc – prilejuieste pagini savuroase. La fel si galeria portretelor zugravite: ale prietenilor si ale discipolilor marelui T. (Tudor Vianu), legati de acesta prin "amor intellectualis magistri". Treptat, istoria personala se estompeaza, pentru ca in prim-plan sa treaca o alta poveste, dramatica, despre disparitia unei lumi si a unei generatii.

La ceremonia de decernare a premiului au fost prezenti criticul literar Dan C. Mihailescu, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu si Nicolae Manolescu, presedintele juriului, care a laudat literatura actuala: "Anul acesta, toate cartile pe care le-am nominalizat sunt foarte bune. Nu ii cred pe editori cand spun ca nu au bani. Ei nu platesc niciodata", a spus Manolescu.

La premiul Cartea Anului 2010 au mai fost nominalizati: Gabriela Adamesteanu, pentru "Provizorat", Horia Roman Patapievici – "Ultimul Culianu", Ana Blandiana – "Patria mea A4", Lucian Boia – "Germanofilii", Andrei Oisteanu – "Narcotice in cultura romana", Violeta Popa si George Volceanov, pentru traducerile "Opere I, Sonete – Furtuna", "Opere II – Hamlet", de William Shakespeare.

Premiul Cartea Anului 2010, in valoare de 10.000 de lei, a fost acordat de revista Romania literara cu sprijinul Fundatiei Anonimul. In 2009, distinctia i-a revenit lui Varujan Vosganian, pentru "Cartea soaptelor".

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus