Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Ana Ularu – premiul criticii elvetiene pentru rolul din "Periferic"

Ana Ularu – premiul criticii elvetiene pentru rolul din "Periferic"

Actrita Ana Ularu a primit trofeul Boccalino – premiul criticii elvetiene pentru cea mai buna actrita – in cadrul Festivalului International de Film de la Locarno, pentru rolul din „Periferic”. Ana Ularu joaca unul dintre rolurile principale, alaturi de Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora si Timotei Duma, cu totii prezenti zilele acestea la Locarno, unde filmul lui Bogdan George Apetri participa la competitia oficiala.

„Ma bucura aceasta prima selectie”, a declarat Bogdan Apetri, care se afla primul lungmetraj regizat. „Ca regizor, lucrul pe care ti-l doresti inainte de toate este ca filmul tau sa atinga, intr-un fel sau altul, cat mai multi oameni. Pentru mine, festivalurile sunt, in primul rand, o modalitate de a ajunge la spectatori – iar Locarno e un prim pas important”.

Pornind de la o povestire scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, scenariul filmului „Periferic” a fost scris de Apetri si Tudor Voican, si spune povestea Matildei, interpretata de Ana Ularu. Eliberata din inchisoare pentru 24 ore, Matilda planuieste sa fuga din tara si sa inceapa o viata noua. Pana la sfarsitul zilei, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul iubit si, mai ales, copilul lasat in urma. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna doar de o alegere.

Inca din perioada dezvoltarii scenariului, „Periferic” s-a facut remarcat in cadrul mai multor festivaluri, in sectiunile dedicate proiectelor in dezvoltare, precum piata de coproductii de la Berlinala, Paris Project, Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival si Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

„Periferic” este o coproductie romano-austriaca, coproducatorul Josef Aichholzer fiind detinatorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strain: „Falsificatorii/ Die Falscher” (2007). Filmul „Periferic” este distribuit pe plan international de MK2, unul dintre cei mai mari distribuitori internationali de film.

In competitia oficiala a celei de-a 63-a editii a Festivalului de la Locarno mai ruleaza filmul romanesc „Morgen”, debutul in lungmetraj al lui Marian Crisan.

  • Actrita Ana Ularu, in varsta de 25 de ani, a avut unul din rolurile principale in filmul „Italiencele” (2004). Actrita a mai jucat in scurtmetrajul „Turkey girl”, de Cristian Mungiu, din filmul colectiv „Obiecte pierdute/ Lost and Found”, in „Hartia va fi albastra”, de Radu Muntean, dar si in „Tinerete fara tinerete”, al lui Francis Ford Coppola.
  • Bogdan George Apetri a absolvit Universitatea Columbia din New York, cu specializare dubla in regie de film si imagine. A fost nominalizat la Student Academy Awards (Oscarul pentru studenti) in 2006. Scurtmetrajele regizate de el au fost selectionate si au rulat cu succes la festivaluri de film din intreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a coprodus recent filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a castigat premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul de Film Sundance 2010.

Comments

comments

Lasă un răspuns