Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Anonymous: Anonim

Anonymous: Anonim


Roland Emmerich
– regizor al unor filme precum Independence Day, The Day After Tomorrow si 2012 – nu pare genul de realizator care sa-si aleaga drept cadru Anglia in epoca elisabetana. Cu toate acestea, ideea de a face un film despre paternitatea operelor lui Shakespeare ii bantuie spiritul de mai bine de zece ani. Emmerich a devenit fascinat de subiect in urma unei conversatii avute cu scenaristul John Orloff, care studiase, la randul sau, problema mai multi ani de zile si scrisese un proiect de scenariu, Soul of the Age. Orloff marturiseste ca a aflat pentru prima oara de existenta acestei controverse la varsta de 25 de ani, pe vremea studentiei. „Prima mea reactie a fost: de ce nu mi-a spus si mie nimeni pana acum ?!” isi aminteste el. „Al doilea gand a fost ca ar iesi un film extraordinar din asta. Existau toate ingredientele – crima, minciuni, sex, tradare – exact ca in piesele lui Shakespeare.”

Scenariul lui Orloff se centreaza pe existenta a doi autori – Shakespeare, cel cunoscut de toata lumea si adevaratul autor, cel din umbra. Emmerich a fost foarte receptiv la propunerea lui Orloff si a adaugat cateva idei proprii. „Scenariul se axeaza pe relatiile dintre William Shakespeare, Ben Jonson si Edward De Vere, care se afla in centrul filmului, insa mi s-a parut ca ar trebui ceva mai mult decat atat. M-am gandit la ceea ce era cel mai important in acea epoca. Evident, succesiunea la tronul reginei Elisabeta, lipsita de mostenitori. De aici a reiesit un nou fir al intrigii filmului.”explica regizorul. „Posibilitatea ca William Shakespeare sa nu fi fost adevaratul autor al pieselor deschidea drumuri noi, permitandu-mi sa explorez relatia dintre arta si politica – care este mai puternica, penita sau sabia ?” continua el.

Atingerea unui subiect atat de sensibil si discutat s-a dovedit a fi o provocare pentru Orloff in realizarea scenariului. „Cand scrii despre un subiect care nu apartine fictiunii, ci e bazat pe dovezi si cercetari istorice trebuie sa gasesti un echilibru intre fapte si fictiunea filmului. Ne-am straduit sa respectam cat mai mult faptele istorice si sunt mandru de acuratetea rezultatului. Desigur, atata vreme cat pornesti de la ideea ca nu William Shakespeare este adevaratul autor, ci Edward de Vere. Nu toata lumea va fi de acord cu asta !” comenteaza zambind Orloff.

„Filmul nu vrea sa impuna acest punct de vedere ca fiind adevarul, ci este doar una dintre modalitatile de a vedea lucrurile, o opinie.” precizeaza co-producatoarea Kirstin Winkler. „Cu siguranta, filmul lui Roland va fi foarte controversat. Exista un grup relativ mare de adepti ai apararii imaginii lui Shakespeare ca fiind adevaratul autor al pieselor si sonetelor, ma astept sa reactioneze destul de puternic.” adauga ea.

Premiera: Anonymous: Anonim poate fi vizionat din 4 noiembrie 2011 in:

  • Bucuresti: Hollywood Multiplex, Movieplex Plaza, CinemaCity Cotroceni, CinemaCity Sun Plaza, Light Cinema, Cinema Pro, Grand Cinema Digiplex.
  • Cluj: CinemaCity, Odeon Cineplex.
  • Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Pitesti, Timisoara: CinemaCity.
  • Constanta: Cityplex.
  • Slatina: Centrul Cultural Eugen Ionescu.
  • Oradea: Lotus, Cortina Digiplex.
  • Satu Mare: Grand Mall.
  • Craiova: Cinema Patria.
  • Ploiesti: Cinema Premiera.

Site oficial: http://anonymous-movie.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus