Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Călătorii > Festivalul Săptămâna Haferland

Festivalul Săptămâna Haferland

În perioada 9-14 august 2017, în Țara Ovăzului, te poți întâlni cu sașii și poți savura mâncărurile lor tradiționale într-un festival de basm.
Anul acesta la festival vor participa 10 sate: Cloașterf, Saschiz, Archita, Criț, Roadeș, Bunești, Meșendorf, Viscri, Rupea și Homorod. Va fi o săptămână de poveste cu branch-uri cu preparate săsești, concerte în bisericile fortificate, proiecții de film în aer liber, baluri săsești, piese de teatru și activități pentru cei mici. Adică de toate pentru toți.
Foarte aproape de Sighişoara, se întinde Haferland sau Ţara Ovăzului. Din Saschiz până la Rupea descoperi satele săseşti, fiecare cu particularităţile lui, obiceiuri şi tradiţii cu parfum de altădată. Multe dintre drumuri sunt străjuite de culturi impresionante de hamei şi totuşi zona se numeşte ţara ovăzului pentru că, demult, ovăzul era singurul care se adaptase la climatul aspru al zonei. Satele sunt un amestec de case în paragină cu altele restaurate, pensiuni de oameni gospodari care aduc un farmec aparte locului, biserici fortificate, drumuri de ţară, dar şi poteci pietruite şi terasate special pentru drumeţiile cu bicicleta.

Un tărâm de vis

Într-o linişte care pare ciudată la început dacă eşti un vizitator venit dintr-o metropolă, dar care se dovedeşte terapeutică în scurt timp, păşunile bogate pe care pasc cirezi de vaci, uliţele cu pietriş străjuite de case lipite una de alta ca o fortăreaţă cu o mie de faţete, cântecul cocoşilor, măcăitul raţelor te proiectează parcă în alt timp. Să vizitezi un sat săsesc e ca şi cum ai călătorii în trecut şi poţi experimenta cum era viaţa la ţară. Verdeață cât vezi cu ochii, câmpuri și dealuri, pâruri mici umbrite de arbori impunători, trovanți pe ici, pe colo, o varietate de flori și plante, unele pe care nu le-ai mai văzut din copilărie, ulii care brăzdează cerul în cercuri mari și berze care se plimbă agale pe câmpuri, într-un dans grațios. Aerul plăcut, curat și răcors poartă cu el aromele verzi și notele discrete ale florilor și plantelor aromatice. O vizită în ținutul Haferland este o reîntoarcere în timp, pe plaiuri bucolice, o contopire a sufletului cu natura.

Pensiuni rustice

Multe din casele săsești au fost renovate cu multă grijă și atenție la detalii. Totul e nou, dar pare un muzeu al satului, primitor și confortabil. Pentru că fiecare cameră este dotată cu băi cu utilități moderne, dar finisaje rustice. Sunt mulți oameni iubitori de artă și tradiție, care fac adevărate minuni, reînviind frumusețea satului.

O vacanță unică

Dacă ai câteva zile libere vizitează unul sau mai multe sate săsești și bucură-te de surprizele pe care le-au pregătit cei care participă la festival. 7 zile de muzică, mâncare și voie bună!

9 august – invitație la masă în Archita

De la ora 10 începe brunch-ul cu produse locale, urmat de expoziții, muzică și dansuri săsești. Aici poți gusta cea mai buna păpară cu trufe, dar și alte bucate la fel de interesante și gustoase. Sărbătoarea se încheie cu o plimbare pe coline cam pe la ora prânzului. Nu pentru că nu le-ar plăcea să se distreze, dar vor să lase posibilitate oaspeților să se veselească și la Roadeș, un sat aflat la câțiva kilometri distanță.

9 august sărbătoare în Roadeș
Muzica și dansul încep să răsune de la ora 15 până pe-nserat.
10 august e zi de cultură în Homorod
Petrecerea începe cu o slujbă în Biserica Fortificată, din al cărui turn poți vedea întreaga așezare, apoi continuă cu expoziții, dansuri săsești și o piesă de teatru.
10 august – sărbătoarea Orgii la Viscri
Masa se va pune în șura casei parohiale, la ora 14, apoi vor urma concertul de muzică clasică din Biserica Evanghelica, expoziții și un picnic tradițional cu slănină.
11 august – lecția de istorie din Bunești
De la ora 9 se dă startul la petreceri. Plimbări cu bicicleta, cu căruțele, degustări de produse tradiționale, ateliere de meșteșuguri, dar și amintirile depănate de sași te vor încânta. Trebuie să vizitezi neapărat Biserica Fortificată din Bunești, recent restaurată, ce păstrează fresce pierdute în negura timpurilor.

11 august concert în Saschiz
De la ora 12 începe concertul de muzică clasică în Biserica Fortificată, apoi urmează o expoziție de fotografii ale cetății țărănești, un brunch muzical și un atelier de ceramică.
11 august bal săsesc la Criț
De la ora 19 vei descoperi ce înseamnă atmosfera balurilor săsești. La Criţ vei putea vizita biserica fortificată şi muzeul uneltelor, iar doamna Sofia Folberth, care are numai puţin de 95, îţi va povesti cum era orânduită mica lor comunitate, ce reguli aveau şi cum toţi, cum mic cu mare se supuneau lor. Când un sătean avea de construit ceva sau de reparat, toţi vecinii îl ajutau pentru că aşa spunea regula, iar cine nu respecta aceste norme era pedepsit. Ascultându-i poveştile nici nu-i de mirare că saşii sunt oameni ospitalieri şi mereu gata să-ţi sară în ajutor la nevoie. În biserică, deasupra altarului este amplasată orga construită în 1822 şi restaurată de curând. O locaţie pentru cazare poate fi Casa Kraus. Reconstruită în stil tradiţional, fosta casă parohială din Criţ este decorată cu piese unicat de mobilier săsesc, dar care asigură confortul de zilelor noastre.

12 august mituri culinare la Meșendorf
La ora 11 începe slujba în Biserica Fortificată, urmată de un brunch cu preparate săsești și italiene, muzică de fanfară și dansuri în pădure.
12 august o istorie a sașilor în Rupea
De la ora 16 poți vedea expoziții, demonstrații de tradiții populare, toate însoțite de muzică și dansuri. Sărbătoarea se va încheia cu un film în aer liber.
13 august – amintiri despre satele săsești în Criț
De la ora 11 începe slujba în Biserica Fortificată, concertul de orgă, apoi urmează muzică și dansuri, un moment de lectură, o piesă de teatru, activități pentru copii și multă voie bună până seara.
14 august – comori la Cloașterf
La ora 11 începe brunch-ul cu preparate tradiționale și concertul în biserica din sat.
Text & foto: Luminița Tăbăran 

Comments

comments

Leave a Reply