Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > Incepe Postul Craciunului! Sa va fie de folos!

Incepe Postul Craciunului! Sa va fie de folos!

Postul Craciunului incepe in data de 14 noiembrie si dureaza 40 de zile pana in Ajunul Craciunului. Postul Craciunului este considerat un post usor pentru ca are multe dezlegari la peste, ulei si vin. Ultima zi de post, cea din Ajunul Craciunului fiind o zi de post negru, dar dureaza pana in jur de ora 20.00, cand toata familia se aduna in jurul bradului si il asteapta pe Mos Craciun.

Obiceiuri vechi spun ca in ziua de Ajun a Craciunului se obisnuia sa se manance, grau fiert amestecat cu fructe, nuci si miere, in amintirea postului Sfantului Prooroc Daniel si al celor trei tineri din Babilon. In unele zone se posteste pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aminteste de steaua ce a vestit magilor Nasterea Mantuitorului.

Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la lucrurile rele si o intoarcere catre sine si catre nevoile reale ale omului: dragoste, bunatate, comuniune, toleranta, ingaduinta.

Anul acesta Postul Craciunului incepe in data de 14 noiembrie. Lasata secului a fost in 14 noiembrie, in ziua de marti, cand a fost sarbatorit Sfantul Apostol Filip.

Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se poate manca peste, vin si ulei (uleiul fiind unul din alimentele care sunt trecute pe lista celor de dulce) in toate zilele de sambata si duminica, in toata perioada 21 noiembrie – 16 decembrie, inclusiv.

Zilele din Postul Craciunului cu dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului; 23, 24 si 25 noiembrie, in aceasta din urma zi fiind sarbatoriti Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie – ci acordul Patriarhiei Romane de Ziua Nationala a Romanei; 3 decembrie – ziua Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldarusani; 5 decembrie – Sfantul Cuvios Sava cel Sfintit; 6 decembrie – Sfantul Ierarh Nicolae; 8 decembrie; 12 decembrie, cand este sarbatorit Sfantul Ierarh Spiridon; 14 si 15 decembrie.

Sa asteptam cu bucurie si speranta Sarbatoarea Craciunului! Sa fim buni, si sa ne fie bine!

 

Comments

comments

Leave a Reply