Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Carnetul auriu – Doris Lessing

Carnetul auriu – Doris Lessing

Doris Lessing noteaza in prefata romanului ei, Caietul auriu: „Este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete in care isi inregistreaza viata si a incercarii ei de-a le uni, in final, intr-un al cincilea carnet, auriu. Anna Wulf este in acelasi timp personajul unei nuvele, intitulata „Femei libere”, „care scrie patru carnete, si nu doar unul pentru ca, dupa cum ea insasi recunoaste, trebuie sa separe lucrurile intre ele, pentru a evita haosul, esecul”.

Cele patru carnete ale Annei se impletesc cu fragmente dintr-o realitate aparenta, a vietii ei, a copiilor ei, a fostilor amanti. Stilul postmodern este o trasatura de baza a cartii, desi autoarea insista ca lectura sa tina seama mai degraba de temele serioase ale romanului. Carnetul negru inregistreaza experientele Annei in timpul razboiului, cel rosu momente din perioada in care era membra a Partidului Comunist, cel galben povestea unei iubiri, iar cel albastru amintiri si visuri.

Doris Lessing este laureata Premiului Nobel pentru Literatura (2007). „Caietul auriu” este consisderata, conform New Republic, „cea mai incitanta reprezentare a noului val de proza aparut in ultimul deceniu; se simte in ea spiritul timpului si, mai presus de orice, este o carte adevarata”.

  • Autor: Doris Lessing
  • Pagini: 776
  • Pret: 65 lei
  • Colectia: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Doris Lessing”

In seria de autor „Doris Lessing” au mai aparut: „O coborare in infern„, „Povestiri africane„, „Al cincilea copil” si „Memoriile unei supravietuitoare„.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus