Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > 6 beneficii ale lecturii care te vor convinge să citești zilnic

6 beneficii ale lecturii care te vor convinge să citești zilnic

beneficii lectura

Lectura este un obicei care aduce multe beneficii sănătății mentale și stării de spirit. „Toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede”, spunea pe bună dreptate Mircea Eliade.

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale lecturii:

Te ajută să ai o exprimare corectă

Ar trebui să știm din clasele primare cum se scrie și vorbește corect, însă fiecare dintre noi mai poate avea lacune sau nesiguranțe. Citind constant, vei reuși să ai o exprimare mai corectă și fluentă. Acest lucru te poate ajuta și când înveți o limbă străină!

Îmbunătățește memoria

Lectura este un hobby care stimulează activitatea cerebrală, iar acest lucru te ajută să îți îmbunătățești memoria. Acesta este un beneficiu pe termen lung, care îți va fi de folos odată cu înaintarea în vârstă.

Îmbunătățește imaginația și creativitatea

Cărțile ne „obligă” să ne imaginăm poveștile pe care le citim, iar acest lucru ne îmbunătățește creativitatea și imaginația.

Te relaxează

Fiecare dintre noi simte uneori nevoia să fugă de grijile de zi cu zi, să se deconecteze. Atunci când te pierzi într-o carte bună, vei reuși să te relaxezi mai bine.

Te ajută să ai o cultură generală

Nu trebuie să te gândești neapărat la cărți istorice, de știință sau tehnice, care nu sunt pe placul tuturor. Chiar și cărțile de beletristică îți oferă numeroase informații pe care nu le cunoșteai și te ajută să ai o cultură generală.

Dezvoltă empatia

Cărțile de ficțiune te fac să te pui în pielea personajelor, să le înțelegi sentimentele, nevoile și alegerile pe care le fac. Acest lucru te ajută și în viața de zi cu zi.

Te ajută să ai un somn mai odihnitor

Dacă îți e greu să adormi, încearcă să citești măcar 10 minute înainte de culcare. Lectura reduce nivelul de stres și anxietate, îți calmează mintea, iar somnul va veni mai ușor.

Îți dezvoltă vocabularul

Citind des, vei descoperi cuvinte și expresii pe care nu le cunoșteai. Fie că ți le notezi pe ceva pentru a le învăța sau pur și simplu le ții minte, pentru că le întâlnești des, acesta este un beneficiu important.

Tu cât de des citești? Care sunt genurile tale preferate?

 

Citește și: 5 cărți de citit în luna august 2018

Citește și: 5 recomandări de cărți pentru dezvoltare personală

 

Sursă foto: Unsplash (Natasha Brazil)

Comments

comments

Lasă un răspuns