Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Cărți, muzică, filme > Din Peru, în România: Susana Baca, regina muzicii latino jazz, concertează în 28 iunie la Cluj

Din Peru, în România: Susana Baca, regina muzicii latino jazz, concertează în 28 iunie la Cluj

A fost ministru al culturii în Peru, e una dintre personalitățile de marcă ale culturii afro-peruviene, a câștigat două premii Latin Grammy și e adesea comparată cu Cesaria Evora. Susana Baca vine la Jazz in the Park, festivalul care animă Clujul toată săptămâna 26 iunie-2 iulie, la care concertează anul acesta peste 100 de artiști din țară și străinătate. Susana e unul dintre headlineri.

 

Regina muzicii latino jazz, Susana Baca, surprinde prin vitalitate, energie și modul în care combină influențe spaniole, africane și portugheze. Muzica ei abordează teme puternice: cântă despre dragoste, dar și despre luptă, străduință, durere, demnitate. Dacă încă nu ai ascultat-o, îți recomandăm să îți dedici măcar o seară acestei îndeletniciri. E genul de muzică pe care o simți, o trăieși și care reușește să te transpună pe tărâmurile îndepărtate despre care cântă Susana: Peru, Africa, Portugalia. Dacă ai ocazia să o asculți live, ești de două ori câștigată, căci spectacolele ei sunt un adevărat festin muzical.

The Guardian scrie că Susana Baca este cel mai bine vândut artist care abordează stilul afro-peruvian, în timp ce The Telegraph menționează că deși ea s-a născut într-un sat de pescari, sound-ul este urban, definit și academic, dar totuși atât de apropiat de public și de prietenos.  The New York Times explică: nu orice ministru poate să urce pe scenă și să facă senzație așa cum reușește Susana Baca. Și chiar așa e.

 

Despre Susana Baca

S-a născut într-un sat de pescari din Peru, și-a început activitatea ca profesoară, apoi ca artist, s-a implicat în cultura peruviană, iar acest lucru a propulsat-o spre o carieră politică. În 2011 a fost numită ministru al Culturii în Peru, poziție din care a militat pentru drepturile persoanelor de culoare și conservarea patromoniului cultural autentic. E considerată una dintre personalitățile care au ajutat la revitalizarea culturii afro-peruviene.

Din punct de vedere muzical, e comparată cu Cesaria Evora și a câștigat, până acum, două premii Latin Grammy: în 2002 pentru cel mai bun album Folk și în 2011, pentru albumul anului. La 73 de ani, Susana continuă să cânte și să ne încânte cu muzica ei, iar în 28 iunie va cânta la festivalul Jazz in the Park, la Cluj.

Susana Baca vine în România împreună cu grupul ei: Hugo Ronaldo Bravo Sanchez, percuție, Ernesto Carlos Hermoza Aznaran, chitară charango, Alvin Oscar Huaranga Huaranga, contrabas baby bass, Maria Elena Pacheco Belevan, vioară, Luis Fernando Hoyle del Rio, inginer de sunet.

Dacă vrei să descoperi muzica, dar și cultura afro-peruviană printr-un concert de excepție, îți recomandăm să o asculți live pe Susana Baca. Și să te bucuri și de concertele Dhafer Youssef și Barcelona Gipsy Balkan Orchestra care au loc tot la Opera Maghiară din Cluj, dar și de zecile de concerte din parc și de pe malul Someșului de la Jazz in the Park festival. Informații despre artiști și bilete găsești pe www.jazzinthepark.ro.

Link video FB și YouTube, Susana despre concertul din România:

https://www.facebook.com/jazzintheparkromania/videos/1459016470787663/

Video piesă:

Comments

comments

Leave a Reply