Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Cartita

Cartita

Actiunea se petrece in sudul Bostonului si urmareste lupta dintre politie si varfurile crimei organizate. Marele boss mafiot, irlandezul Frank Costello (Jack Nicholson), nu poate fi oprit decat direct din interiorul structurii sale mafiote.

Tanarului politist Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), nascut in cartierul unde Costello isi are sediul central, ii revine datoria de a se infiltra in randurile echipei irlandezului. Dar si in randurile politiei apare o „cartita”: Colin Sullivan (Matt Damon) este promovat in secţia speciala care are misiunea de a-l prinde pe Costello.

De fapt, el este protejatul mafiotului pe care il informeaza despre fiecare pas al politistilor. In momentul in care atat mafiotii, cat si oamenii legii realizeaza ca o cartita s-a infiltrat intre ei, Billy si Colin intra intr-o cursa contracronometru. Salvarea fiecaruia inseamna descoperirea identitatii celuilalt.

Te vei intreba unde a disparut acel Leo care te-a facut sa suspini in „Romeo si Julieta”, ti-a stors lacrimi in „Titanic”, te-a facut sa razi in „Prinde-ma daca poti”… Cea de-a patra colaborare DiCaprio-Scorsese (dupa „Prinde-ma daca poti”, „Bandele din New York” si „Aviatorul”) iti aduce un cu totul alt actor: mai matur, sigur pe el, complet identificat cu personajul pe care il joaca.

Nimic din Omul DiCaprio nu transpare atunci cand il interpereteaza pe Billy Costigan. Asa cum in „Galdiatorul” il vedeai pe Maximus, nu pe Russell Crowe, tot asa in „Cartita” vezi personajul, nu actorul (performanta care nu prea i-a reusit lui DiCaprio in rolurile anterioare – in „Aviatorul”, de pilda, nu il vedeai pe Howard Hughes, ci pe Leonardo DiCaprio interpretandu-l pe Howard Hughes).

In „Cartita”, metamorfoza lui DiCaprio in Costigan este totala, iar interpetarea remarcabila. Rolul i s-a potrivit ca o manusa. La fel si muschii lucrati si tatuajele…

DIN CULISE

  • Initial, Jack Nicholson a refuzat rolul lui Costello, dar s-a razgandit in urma unei intalniri cu DiCaprio si Scorsese. Principalul motiv a fost faptul ca actorul isi dorea un rol negativ, dupa ce in ultima vreme a jucat mai mult in comedii. Iar in Costello, Nicholson vede incarnarea raului.
  • Pentru a juca in filmul lui Scorsese, DiCaprio a renuntat la rolul primit in „The good shepard”, regizat de Robert De Niro, avandu-i in distributie pe Matt Damon si Alec Baldwin (ambii actori si in „Cartita”), Angelina Jolie si De Niro.
  • Subiectul filmului are la baza „Afaceri infernale”, un film politist de groaza, produs in Hong Kong, care a inregistrat un succes enorm in Asia.
  • Brad Pitt este unul dintre producătorii filmului (tot el ar fi trebuit sa joace rolul primit apoi de Matt Damon).
  • Cuvantul „fuck” si derivatii lui sunt rostiti de 237 de ori in film.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus