Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Casa Verde – Mario Vargas Llosa

Casa Verde – Mario Vargas Llosa

Odata cu sosirea lui don Anselmo in Piura, viata locuitorilor din suburbia Mangachería se schimba cu totul. Misteriosul strain le afla ambitiile si dorintele ascunse si se foloseste de ele pentru a incepe o afacere: bordelul Casa Verde. Acesta este punctul de pornire al unor aventuri ce se confunda cu destinul orasului din desert, dar si cu cel al unei asezari izolate din mijlocul padurii amazoniene, cei doi poli spatiali ai povestirii. Locurile, personajele si istoriile lor se intalnesc, contrapunctic, spunand povestea trecerii dintr-un tip de lume in altul.

In 1965, la un an de la aparitie, „Casa Verde” a primit premiul criticii si Premiul National pentru Roman in Peru, iar in 1967, a fost primul roman premiat cu prestigiosul Romulo Gallegos.

  • Mario Vargas Llosa, detinatorul premiului Nobel pentru literatura pe 2010, s-a nascut in 1936 la Arequipa si a copilarit in Bolivia, inchipuindu-si ca tatal lui murise si ca fusese un erou. In realitate, acesta isi parasise sotia insarcinata si avea sa-si revada fiul abia zece ani mai tarziu, cand Mario se va intoarce in Peru.
  • Intre 1950 si 1952, Mario Vargas Llosa urmeaza cursurile unei scoli militare din Lima, experienta pe care o va descrie in primul lui roman, „Orasul si cainii”.
  • In 1955, se casatoreste cu o matusa, provocand un mare scandal in familie si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se insoare cu verisoara lui.
  • Dupa o tinerete in care se apropiase de comunism, ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar il acuza pe Gabriel Garcia Marquez, odinioara prieten, de servilism.
  • Printre romanele sale se numara: „Pantaleone si vizitatoarele” (1973), „Matusa Julia si condeierul” (1977), „Razboiul sfarsitului lumii” (1981), „Istoria lui Mayta” (1984), „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?” (1986), „Povestasul” (1987), „Elogiu mamei vitrege” (1988), „Lituma in Anzi” (1993), „Caietele lui Don Rigoberto” (1997), „Ratacirile fetei nesabuite” (2006).

Sursa: www.mediafax.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus