Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Ce n-o sa-ti spuna gazda la o petrecere

Ce n-o sa-ti spuna gazda la o petrecere

Anumite reguli de eticheta sunt insa in continuare utile. De sarbatori, fie ca mergi la o petrecere intre prieteni sau la o cina formala, iata cum sa eviti posibilele gafe.

Sunt lucruri pe care gazda nu ti le va spune, dar de care este bine sa tii seama pentru a nu crea situatii neplacute.

Raspunde la timp invitatiei

„Daca este indicata o data pana la care trebuie sa confirmi, incearca sa o respecti”, spune Lizzie Post, purtatoarea de cuvand a Institutului „Emily Post” ce ofera consiliere in domeniul etichetei. Chiar daca nu esti sigur ca poti ajunge la petrecere, este bine sa ii comunici gazdei acest lucru prin telefon sau e-mail. Cu aceasta ocazie, este bine si sa intrebi ce poti sa aduci, daca poti veni cu cineva si ce fel de tinuta ar fi potrivita, in caz ca nu este precizat in invitatie.

Ofera un cadou gazdei

Cu exceptia cazurilor in care gazda iti este un prieten apropiat (cu care te vezi lunar) sau evenimentul este o reuniune intre prieteni si fiecare aduce mancare si bautura, este politicos sa te prezinti cu un cadou pentru gazda. Acesta arata ca apreciezi generozitatea celui care isi pune casa la dispozitie si nu trebuie sa fie ceva scump. In acest caz, chiar conteaza intentia.

Daca acel cadou este ceva consumabil, nu inseamna ca gazda trebuie sa il imparta cu musafirii in seara respectiva. Cadoul se ofera si se lasa acolo, chiar daca nu este consumat la petrecere.

Nu invita alte persoane

Sa vii insotit, fie de partener, de un prieten sau de cainele din apartament, fara a te asigura ca este in regula, este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face.

Respecta-ti angajamentul

Daca mergi la o masa la care contribuie si invitatii, prezinta-te cu mancarea sau bautura pe care te-ai angajat ca o vei duce. Ultimul lucru pe care si l-ar dori gazda si ceilalti invitati este sa se trezeasca numai cu salate si deserturi. Daca ti-a venit o alta idee intre timp, suna si asigura-te ca poti face schimbarea.

Nu incepe sa critici

Daca nu iti place casa gazdei, nu e cazul sa te apuci sa ii sugerezi cum sa decoreze. Nu e nevoie sa nu mai contenesti cu laudele, dar ar fi binevenita o remarca de tipul „Ce dragut e la tine!„. Totodata, cu exceptia cazului in care esti alergic la vreun ingredient, gusta din mancare, inainte sa spui ca nu iti place sau nu obisnuiesti sa mananci felul respectiv.

Fii sociabil

Chiar daca nu cunosti pe nimeni, incearca sa intri in vorba cu ceilalti invitati. Pentru o gazda nu e nimic mai stresant decat sa vada ca unul dintre invitati sau un cuplu sta deoparte si trebuie sa petreaca mai mult timp cu acestia.

Fii punctual

Este bine sa ajungi dupa ora anuntata, ca sa nu iti surprinzi gazda facand ultimele pregatiri, dar nu intarzia mai mult de un sfert de ora.

Ia-ti „La revedere” si multumeste

Rezerva-ti cateva minute la plecare pentru a-ti lua „La revedere” de la gazda. Totodata, ar fi dragut sa suni sau sa trimiti un e-mail a doua zi pentru a multumi pentru tratatie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus