Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > Cel mai mare Pterosaur din lume a fost descoperit in Romania

Cel mai mare Pterosaur din lume a fost descoperit in Romania

O vertebra cervicala apartinand celui mai mare Pterosaur (reptila zburatoare) din lume, cu o anvergura a aripilor de 16 metri, a fost descoperita in zona Sebes din judetul Alba, anunta Mediafax. Paleontologul clujean Matei Vremir, cel care a descoperit fragmentul osos, a declarat ca descoperirea a avut loc in 2008, dar din motive obiective nu s-a reusit publicarea informatiilor intr-o revista de specialitate pentru a fi, astfel, omologata.

„In curs de publicare este un rest senzational, o vertebra cervicala apartinand, se pare, unui Pterosaur, cea mai mare reptila zburatoare gasita vreodata si care a trait in urma cu 70 de milioane de ani. Dimensiunea vertebrei este de doua ori cat cel mai mare Pterosaur gasit pana acum in America de Nord”, a declarat Matei Vremir. Acesta a mai precizat ca, in prezent, lucreaza impreuna cu o echipa de specialisti din Marea Britanie si Germania pentru a finaliza publicarea descoperirii.

„Se pare ca avem de-a face cu cea mai mare «bestie zburatoare», desi iti pui intrebarea cum putea sa zboare un asemenea animal care ajungea la dimensiunile unui avion ca anvergura? Chiar daca anvergura aripilor era de circa 16 metri, probabil ca acest Pterozaur nu cantarea mai mult de 100 de kilograme pentru ca era aproape imposibil sa zboare altfel”, a explicat paleontologul clujean.

Potrivit acestuia, zona Sebesului era in urma cu 70 de milioane de ani o zona de uscat taiata de rauri si mlastini, in care au trait multe animale. „Acestea au fost ingropate, s-au putut pastra fosilizate, si s-au conservat. Am descoperit si oase fragmentate, dar si schelete partiale”, a afirmat Matei Vremir. Paleontologul a descoperit in 2009, tot in zona Sebes, impreuna cu membrii unei echipe din Bucuresti si din SUA, scheletul unei noi specii de dinozaur care a primit numele de „balaurul bondoc”, deoarece avea un corp robust.

Comments

comments

Lasă un răspuns