Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > Colectiv. Puterea oamenilor, puterea Facebook

Colectiv. Puterea oamenilor, puterea Facebook

Nu pot să nu vorbesc despre tragedia de la Colectiv, deși s-a scris, se scrie, s-a vorbit și se vorbește deja prea mult…. Aș fi vrut să tac și să nu spun nimic, să mă rog eu și să simt rugăciunile colegilor și prietenilor mei.

În această luni dimineața au venit toți la redacție cu fețe lungi, triste, obosite. S-a vorbit strictul necesar și atât. Fiecare și-a văzut de treabă, într-o liniște plină de gânduri bune pentru cei atât de mulți care au nevoie de gânduri bune. Până și mesajele pe email au fost scurte și seci. Am sentimentul că suntem în război. Este un război colectiv, un război al nostru, pentru noi…

Azi a fost liniște în toată redacția. Liniște și tristețe. Nu mai este nimic de spus pentru că, dacă nu cumva este deja puțin prea târziu, este timpul pentru a face.

Drama de la Colectiv nu trebuie să rămână în zadar. Și sunt semne că nu o să fie în zadar. Puterea oamenilor mulți, simpli, mici, anonimi, banali, comuni este uriașă, iar primele semne s-au văzut cu limpezime de cristal, în ultimele două zile pe Facebook.

Puterea oamenilor, puterea Facebook a funcționat ca o mașinărie perfectă, reglată la secundă. Sistemele de comunicare directă între oameni au bătut și Televiziunea Națională, și televiziunile de știri și agențiile de presă. Totul s-a setat milimetric pe Facebook. Tot ceea ce a fost numit de televiziuni, agenții și posturi de radio ca solidaritate pentru Colectiv a plecat de pe Facebook, s-a planificat pe Facebook, s-a organizat pe Facebook. Televiziunile și agențiile de presă au folosit Facebook ca pe o veritabilă agenție de presă.

Comunicarea directă, liberă, imediată, accesul imediat la informație pură, la prima mână a fost ceea ce alimentat puterea oamenilor. Și din puterea lor a venit solidaritatea, din solidaritatea lor ajutorul, rugăciunile, revolta, tristețea, lacrimile, speranța, încrederea, bunăvoința, compasiunea, noi toți în Colectiv!

A fost pentru prima dată când Facebook a fost, în România, instrument prin care oamenii și-au arătat puterea. Am fost toți împreună, am participat, ne-am implicat, am acționat. Noi toți în COLECTIV!

Acum tăcem. Ne rugăm și ne păstrăm speranța vie. Dar suntem mai puternici pentru că știm că puterea este a oamenilor și că oamenii, împreună, uneori, pot face minuni!

Otilia Ignat

Comments

comments

Lasă un răspuns