Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Complexul lui Adam

Complexul lui Adam

Povestea aceasta este puțin sinistră și puțin ciudată, dar este o lecție de viață utilă și vorbește despre obiceiul de a da vina pe altcineva pentru răul, pentru problemele, pentru complicațiile pe care fiecare dintre noi le aveam în viață. Psihologii numesc acest gen de pasare a responsabilității, complexul lui Adam.

Şi asta pentru că reflexul ne vine de la primul om, care după prima greşeală, aceea de a mânca din fructul interzis, când a fost luat la întrebări de Dumnezeu, a dat vina pe Eva fără să aibă curajul de a-și recunoscut vinovăţia.

Adevărul este că avem tendința de apune în cârca altcuiva, responsabilitatea pentru ceea ce ni se întâmplă mai puţin plăcut în viaţă, deseori absolvindu-ne pe noi de greșeli evidente.

Se povesteşte că într-o firmă, atunci când angajaţii s-au întors la lucru după pauza de masă au găsit cu toţii un e-mail cu următorul mesaj: „Astăzi, colegul tău care te-a împiedicat de atâta timp să progresezi a murit. Dacă vrei să-ţi iei rămas bun vino în sala de conferinţe”. Oamenii s-au uitat foarte mirați unul la altul, dar s-au ferit să facă comentarii sau să se întrebe unul pe altul despre cine este vorba. Fiecare se gândea la cineva, despre care avea convingerea că este cel din cauza căruia viața sa profesională are de suferit.

Oamenii s-au dus spre sala de conferințe, dar aici erau obligați să între în sală pe rând, unul câte unul. În sala, pe masă stătea un coşciug. pe rând fiecare s-a apropiat de sicriu să-l vadă pe cel care le pusese beţe în roate, cu sentimente amestecate: tristeţe, curiozitate şi oarece satisfacţie pentru că s-a dus. Dar, surpriză! În coşciug nu era însă un om, ci o oglindă, așa că fiecare se vedea pe sine.

Era lecţia pentru nişte oameni ce sufereau de complexul lui Adam.

Citeste si: Esti cea mai bună mamă din lume!

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus