Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Cormac McCarthy – Meridianul sangelui

Cormac McCarthy – Meridianul sangelui

Cormac McCarthy – unul dintre favoritii la castigarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2010 – revine in atentia iubitorilor de fictiune cu romanul „Meridianul sangelui”, tradus de Iulia Gorzo la Editura Polirom. Este a doua carte a lui Cormac McCarthy care apare in cadrul colectiei Biblioteca Polirom, dupa „Nu exista tara pentru batrani” („No Country for Old Men”), roman regizat de fratii Coen in filmul omonim recompensata cu patru Oscaruri.

Plasata la mijlocul secolului XIX, actiunea romanului prefigureaza un western cu valente horror, urmarind aventurile unui tanar fara capatai alaturi de o banda infioratoare, condusa de un monstru cu chip uman pentru care doar moartea si cruzimea par sa aiba sens in lumea oamenilor. Banda era cunoscuta si temuta in epoca pentru expeditiile impotriva indienilor si pentru crimele ei. Insa oricat de real ar fi faptul de la care porneste povestea, imaginarul straniu, cruzimea, perplexitatea si grotescul pe care le dezvolta Cormac McCarthy par inghitite de un focar literar la limita dintre afazie si instinct animalic, care inregistreaza cele mai extreme manifestari ale violentei.

„In Meridianul sangelui, Cormac McCarthy este un povestitor extraordinar, un creator de dialoguri fara cusur, un adevarat urmas literar al lui Faulkner. Pentru el, ca pentru nimeni altul, comedia neagra face casa buna cu tragedia.” (New Republic)

„McCarthy are un condei sudist cum rar am vazut: in stilul sau se amesteca elocventa brutala, vorbirea frusta, ritmurile elaborate si o innebunitoare acuratete.” (The New York Times)

  • Pret: 32,95 lei.
  • Cumpara online AICI.

Comments

comments

Lasă un răspuns