Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > Cristian Mungiu – cel mai premiat regizor roman

Cristian Mungiu – cel mai premiat regizor roman

Au trecut aproape doi ani de cand a castigat marele premiu la Cannes si viata regizorului Cristian Mungiu decurge dupa urmatorul scenariu: „Cand sunt in strainatate, ma opresc romani pe strada care imi zic ca sunt mandri de ce am realizat. Un american mi-a oferit locul lui in avion (la geam) contra unui autograf pe boarding pass. Sunt invitat sa zic ce cred eu despre film in fata a tot felul de grupuri de cineasti dintre cele mai prestigioase. Am primit solicitari de a fi reprezentat de cele mai importante agentii de regizori”.

Acasa insa, „peisajul” se intuneca, doar ca sa devina mai pitoresc: apar in cadru politisti, oameni care vor bani, scandaluri. „In Romania, am fost dat in judecata de oameni care sunt convinsi ca m-am imbogatit”, marturiseste Mungiu. „Mi s-a furat laptopul din casa, nu pot sa zic nimic in public fara sa se interpreteze in ziare ca o polemica impotriva cuiva. Altfel, eu am aceiasi prieteni, aceeasi masina, stau in aceeasi casa si imi duc copilul in acelasi parc”.

Cristian Mungiu a inflamat recent spiritele denuntand neregulile din concursul Centrului National al Cinematografiei, observate de data aceasta din interior, ca membru al juriului.

Cristian Mungiu face parte din clubul select al celor putini care-si traiesc visul de a li se fi recunoscut pe deplin talentul, inca de la primele filme. „In sine, sa fii cineast e grozav, iar regizor cu atat mai mult, pentru ca reusesti sa camuflezi sub o aparenta de treaba serioasa faptul ca folosesti fonduri uriase ca sa faci sa prinda viata niste viziuni de-ale tale”, spune regizorul, care tocmai a terminat partea a doua a „Amintirilor din Epoca de Aur”, film care va deschide TIFF-ul si care ar putea ajunge si la Cannes, in luna mai.

In spatele acestei reusite, marturiseste Mungiu, e enorm de multa vointa si rabdare. „Toata raspunderea e a ta si in tot haosul ala de la filmare, in ciuda a o mie de factori externi, a tuturor tehnicienilor care isi doresc sa ajunga mai repede la neveste, tu trebuie sa creezi – si sa-ti amintesti ce stare de spirit aveai atunci cand ai scris”.

„Copilul rasfatat” al cinematografului romanesc a fost un copil echilibrat, spun parintii lui, care il alinta Kiki. Un pusti nascut in zona Sararie din Iasi, unde candva a locuit si Ion Creanga. Intr-un mic atelier improvizat acasa, Cristian Mungiu developa fotografii, impreuna cu sora lui, Alina Mungiu-Pippidi. Dupa ce a absolvit sectia engleza la Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, Mungiu a fost profesor la Liceul Sanitar si jurnalist la Opinia Studenteasca si Monitorul de Iasi. Acolo si-a cunoscut si viitoarea sotie, Isabela. Impreuna au luat-o spre Bucuresti, unde locuia deja sora lui.

In 1998, Mungiu termina UNATC-ul si exersase deja regia pe platouri la „Trenul vietii”, alaturi de Radu Mihaileanu. Decizia lui de a face film, dupa ce picase examenul la Medicina si incercase Filologia, n-are nimic hollywoodian in ea. „Asta e o raportare la momentele-cheie din viata cuiva foarte reductiv americana – periculoasa, pentru ca da senzatia ca viata e facuta din momente decisive, cand se aude muzica in fundal si se filmeaza in slow-motion. Eu, odata ce am intrat in facultate, am sperat sa pot face filme, iar momentan reusesc sa traiesc facand filme. Dar n-am nicio idee cum va fi viata mea peste cinci ani”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus