Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > Cronică: Bădăranii

Cronică: Bădăranii

Când Carlo Goldoni i-a înfăţişat, în secolul al 18-lea, pe aceşti bădărani aflaţi mereu în conflict cu nevestele lor – şi cu ale altora, că femeia e tot femeie – s-o fi gândit el oare cât de actuală o să fie această temă peste secole? Şi-o fi închipuit cate generaţii de spectatori îi vor urmări povestea, cu gura până la urechi, parte amuzaţi de cele ce se întâmplă pe scenă, dar şi parte jenanţi pentru că se recunosc, fie şi pentru o secundă, în chipul vreunui personaj? Era momentul să-i mai dăm o pauză lui Caragiale al nostru. Poftim, Goldoni, de aici, la fel de uşor de înţeles şi de apreciat de toată lumea. Asta nu înseamnă că jocul actoricesc tratează „problema“ superficial în cele aproape două ore ale spectacolului.

 

Radu Beligan a fost un pui de „bădăran“ 

Scena românească nu-i mai văzuse pe „Bădărani“ – cel puţin într-o distribuţie atât de grandioasă – de la 1957, când Teatrul Naţional Bucureşti a găzduit spectacolul în care-şi dădeau replica Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Eugenia Popovici şi Radu Beligan, în regia lui Sică Alexandrescu. Trei ani mai târziu, această punere în scenă este adaptată pentru marele ecran pentru a celebra succesul de care spectacolul s-a bucurat la Festivalul Carlo Goldoni din Veneţia. Iar la premiera găzduită de Teatrul Metropolis în aprilie 2013, interpretul lui Filippetto (unul dintre cele mai tinere personaje ale piesei), maestrul Radu Beligan, i-a aplaudat pe cei care au readus la viaţă acest spectacol din tinereţea sa.
 

Mintea femeii bate gura bărbatului

Regia dinamică a lui Dan Tudor şi scenografia minimală, dar inspirată, a Corinei Grămoşteanu, ajută acest spectacol să ţină pasul cu aerul vremurilor moderne. Costumele nu sunt chiar de epocă – aş zice, mai degrabă, că au un aer vintage foarte la modă acum; discursul personajelor nu aparţine chiar secolului al 18-lea, ci rezonează şi cu urechile mai cool ale publicului tânăr; iar tema nu numai că e una valabilă şi astăzi, ci revine tot mai mult în atenţia publică graţie scandalurilor ce au în centru personaje ale mondenului românesc. 
Aşa că îţi recomand să vezi acest spectacol. Pentru toate cele de mai sus şi pentru satisfacţia de a vedea cum bădăranii şi-o vor lua cu vârf, cu îndesat sau mai cu blândeţe, după cum le-a fost mersul în povestea asta.
 
Distribuţie: Mircea Albulescu, Carmen Trandafir, Gheorghe Visu, Costel Constantin, Cecilia Bârbora, Gabriela Popescu
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus