Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Cronică: Marele Gatsby

Cronică: Marele Gatsby

Premiera acestui film s-a petrecut cu fast nu doar pe plan mondial – în prima seară a Festivalului de la Cannes – ci şi în România, unde – păstrând proporţiile – a fost la fel de plin de vedete. Şi, dacă te luai după ţinutele din sală, ziceai că toată lumea s-a pregătit pentru una dintre faimoasele petreceri ale lui Gatsby. Ne-am pus ochelarii 3D – deşi nu le-am văzut rostul decât în puţine momente ale filmului – şi am intrat în lumea fastuoasă a New Yorkului anilor ’20…

O frescă desăvârşită

„Marele Gatsby“ este o super producţie la nivel vizual: mi-a plăcut enorm interpretarea Miucciei Prada a acelei perioade din punct de vedere vestimentar; decorurile fabuloase sunt în ton cu impresia de opulenţă lăsată de istorie asupra acelei epoci; iar scenele de petrecere din casa lui Gatsby abundă în exagerări vizuale plăcute şi potrivite ideii de distracţie decadentă. Doamnele din sală – cele interesate şi pricepute în domeniu, desigur – au apreciat şi machiajul personajelor, de ambele sexe, un mod foarte explicit de caricaturizare a caracterului fiecăruia. Iar despre coloana sonoră care se desfăşura pe fundal, permite-mi să fur o exclamaţie consacrată pe la televizor: „Genială!“ S-ar fi gândit cineva vreodată că ilustrarea, din punct de vedere muzical, a unei lumi pătrunse de jazz şi charleston va cădea pe umerii lui Jay-Z, Beyoncé, Fergie, Bobby McFerrin sau Andre 3000 de la The Black Eyed Peas? 

Moalele Gatsby

Şi pe tot acest fundal măreţ, intră în scenă Gatsby – destul de târziu, ce-i drept. Din trailere, mă aşteptam la un personaj misterios, carismatic, intuitiv, care-ţi alunecă printre degete, care te lasă cu întrebări nerezolvate, dar în plină fascinaţie; în schimb, am descoperit un personaj scindat între preocuparea pentru o poveste de iubire din trecut şi dorinţa agresivă de a face totul ca la carte când relaţia s-a reluat şi tăria de a face parte din elita infractorilor americani; cred că aceste două laturi ale sale ar fi trebuit să se potenţeze reciproc, rezultând un Gatsby cu adevărat mare. În schimb, m-am trezit cu un Leonardo DiCaprio moale, cu un joc actoricesc manierist – într-adevăr, potrivit epocii evocate, dar deloc în linia post-modernistă în care acea epocă a fost pusă în scenă. Aşa i-o fi cerut Baz Luhrmann, ce să zic…?

Distribuţie: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus