Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Cronică: Oblivion – Planeta uitată

Cronică: Oblivion – Planeta uitată

 

Scenariile despre ce se întâmplă cu Pâmântul în timpul şi după sfârşitul lumii sunt atât de numeroase, încât nu te gândeai că mai e loc de încă unul. Ei bine, „Oblivion – Planeta uitată“ vine cu o poveste nouă în ansamblu, dar având componente „furate“. Nu mă deranjează, cât timp şi scenaristul, şi regizorul au reuşit să le îmbine de minune pe toate. Apropo, Joseph Kosinski a stat şi la cârma viziunii din „Tron: Moştenirea“ (2010) (împreună cu directorul de imagine,, scenograful, supervizorul de efecte speciale, producătorul acestora; până şi aranjorul muzical a fost acelaşi care a lucrat la „Tron“) – toate astea le-am aflat după, dar în timpul vizionării parcă aveam flashback-uri cu acest film, la fel cum personajul principal din „Planeta uitată“, interpretat de Tom Cruise, avea cu viaţa sa pe Pământ înainte de marele război.

Pământul în anul 2077

Ce nu mi-a plăcut, cu adevărat, şi asta dinainte să văd filmul – de la trailer, a fost lipsa de inspiraţie a celui care-a denumit personajele. Păi, cum să-l cheme pe domnul Cruise „Jack Harper“ aici când tocmai ce l-a interpretat pe „Jack Reacher“ în filmul cu acelaşi nume?? Până la urmă, îi zici Tom Cruise şi gata, dar un film ca „Oblivion“ merita mai multă creativitate şi pe partea asta, dacă în firul epic debordează. 

Peisajele care se întind de-a lungul Pământului post-război sunt fenomenale şi chiar te întrebi de ce Jack Harper – inginer reparator de drone – şi Victoria, partenera lui de echipă şi – într-un mod cu totul indecis prezentat – de viaţă aleg să locuiască într-un turn aflat la sute de metri deasupra solului şi nu într-unul din peisajele superbe şi sălbatice de pe unele porţiuni ale Terrei. Mai mult, de ce nu fac asta şi acei numiţi „scavi“ – un fel de adunători de fiare vechi şi componente de dronă – care-şi târăsc zilele prin cotloanele reliefului defavorizat al deşertului de piatră. Poţi să aduni câte întrebări şi posibile inadvertenţe doreşti, până la sfârşit îşi vor găsi toate răspuns.

Victoria câştigă sau nu?

Pe Cruise îl ştii în rolurile de acţiune pe de rost. Se pricepe la toate, încurcăturile nu-l intimidează, nici bucăţile pe care şi le mai ia, face personaje cu suflet drept şi cu chipul strâmbat de câteva grimase clasice care funcţionează în astfel de scenarii. Pe Andreea Riseborough – interpreta Victoriei – s-ar putea să n-o mai fi văzut vreodată pe marele ecran, dar te asigur că-ţi va hipnotiza privirea mai mult prin mişcările sale unduioase îmbrăcată, decât prin faza de înot în fundul gol. Femeia nu pare deloc pământească, nici n-ai zice c-a avut vreodată rădăcina pe planeta asta, arată ca un produs al tehnologiei extraterestre. Iar până la sfârşit, se elucidează şi acest mister de pe lista ta. Aşa că mergi să vezi „Oblivion“. Măcar pentru surprizele plăcute ale scenariului.

 

Distribuţie: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Melissa Leo.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus