Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Doi pantofi si lectia de generozitate

Doi pantofi si lectia de generozitate

A fi generos este o formă de înțelepciune. Nu poți fi generos oricum pentru că generozitatea ta are rost numai dacă își atinge scopul. Generozitatea dovedește superiorite, nu doar prin gestul de a dărui, ci ca dovadă a capacității de a nu te atașa de lucruri. Este extrem de greu să nu-ți fie dragi lucrurile tale, dar sentimentul trebuie să fie echilibrat de utilitatea lor și de disponibilitatea de a le da altcuiva, dacă acela are mai multă nevoie de ele decat ai tu sau dacă le poate prețui mai mult decât o faci tu.

Citeste si: Cadou, mita sau recompensa?

A dărui nu trebuie să fie o formalitate bifată în lista cu ”de făcut” ci un gest permenent. A dărui este forma cea mai înaltă de comunicare cu cei din jur. Știi ce nevoi au și le oferi – mereu numai după puterile tale, după capacitățile tale și după bugetul tău, ceea ce le trebuie.

Este o filozofie întreagă în a dărui, o demonstrație de umanism și o lecție împotriva egoismului. A dărui este o artă.

Iată o poveste care poate spune mai mult decât o pot face celelalte vorbe.   

Un om, nici tânăr, nici bătrân, nici bogat, nici sărac avea o călătorie de făcut cu trenul. A ajuns la gară în ultimul moment și ca să prindă trenul a alergat serios după acesta. L-a prins, a reușit să se urce dar și-a pierdut un pantof. În secunda următoare și-a scos pantoful care-i rămăsese în picior și la aruncat în urmă. Cei din jur l-au privit mirați. Omul le-a zâmbit și le-a spus: ”Eu ce să fac cu un singur pantof. L-am aruncat. Sigur vreun sărman va găsi pantoful pe care l-am pierdut. Merita să aibă doi ca să-i poată folosi… ”.

Citeste si: Umbrela rosie si lectia despre credinta

Nu-i așa că generozitatea este o artă?

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Leave a Reply